Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

07. 11. 2020. 21:17 >> 21:17
6

POZDRAVILI IZBOR

Stoltenberg i EU zvaničnici čestitali Bajdenu

Generalni sekretar NATOa Jens Stoltenberg pozdravio je izbor Džoa Bajdena za predsjednika SAD. Čestitke je uputio je predsjednik Evropskog Savjeta Šarl Mišel, šef diplomatije EU, Žozep Borel, predsjednica EK Ursula fon der Lajen...

"Srdačno pozdravljam izbor Džoa Bajdena za sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država. Gospodina Bajdena znam kao snažnog navijača NATO-a i transatlantskih odnosa",saopštio je Stoltenberg.

Ističe da je američko vodjstvo jednako važno kao i uvijek u nepredvidljivom svijetu.

"radujem se bliskoj saradnji s novoizabranim predsjednikom Bidenom, novoizabranom potpredsjednicom Kamalom Harris i novom administracijom na daljnjem jačanju veza između Sjeverne Amerike i Europe", saopstio je generalni sekretar Nato-a.

Stoltenberg ističe slda je snažni NATO dobar je za Sjevernu Ameriku i dobar za Europu.

"Zajedno, NATO saveznici predstavljaju gotovo milijardu ljudi, polovinu svjetske ekonomske i pola svjetske vojne moći. Ova kolektivna snaga potrebna nam je za suočavanje s mnogim izazovima s kojima se suočavamo, uključujući asertivniju Rusiju, međunarodni terorizam, cyber i raketne prijetnje i promjenu globalne ravnoteže snaga s porastom Kine. Sigurni i uspješni možemo biti samo ako se zajedno suočimo s tim izazovima", navodi se u saopstenju Stoltenberga.

Čestitka iz EU 

EU čestita novoizabranom predsjedniku Džozefu Bajdenu i izabranoj potpredsjednici Kamali Haris na postignutom broju izbornih glasova, saopstio je predsjednik Evropskog Savjeta Šarl Mišel.

"EU pomno prati predsjedničke i kongresne izbore u Sjedinjenim Državama. Primili smo k znanju najnovije događaje u izbornom procesu. Na toj osnovi EU čestita novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu i izabranoj potpredsjednici Kamali Harris na postignutom broju izbornih glasova", navodi se u saopstenju predsjednika Mišela.

Iz Evrposkog savjeta pozdravili su rekordni odziv birača, poručujući da prate postupak potvrđivanja rezultata,iskazukući uvjeerenje da će američki izborni sistem uskoro objaviti konačni ishod.

"EU još jednom naglašava svoju predanost snažnom transatlantskom partnerstvu i spremna je da stupi u kontakt s izabranim predsjednikom, novim Kongresom i administracijom", zaključuje se u saopštenju predsjednika Evrpopskog savjeta.

 Borel: Veliki dan za SAD i Evropu

Šef diplomatije EU, Žozep Borel, poručio je da je ovo "veliki dan za SAD i Evropu".

"Toplo čestitam novoizabranom predsjedniku Džou Bajdenu i izabranom potpredsjedniku Kamali Haris. Rekordni odziv birača izrazio je volju američkog naroda za promjenom", poručio je Borel.

"Radujemo se saradnji sa novom administracijom na obnovi našeg partnerstva", kaže Borel.

Fon der Lajen se raduje saradnji

Predsjednica EK Ursula fon der Lajen, poručila je da se raduje saradnji sa izabranim predsjednikom Bajdenom.

Uz čestitke Bajdenu i Kamali Haris na pobjedi, Lajenova je poručila da su EU i SAD prijatelji i saveznici, sa kojima "naši građani dijele najdublje veze".

"Radujem se saradnji sa izabranim predsjednikom Bajdenom",poručila je Lajenova na Tviteru.

Za snažne odnose SAD i Evrope

Svijetu su potrebni snažni odnosi između Evrope i Sjedinjenih Država, ponovno pokretanje transatlantskih odnosa sposobnih za rješavanje mnogih izazova koji su pred nama u ovim vremenima, poeučio je predjsednik Evropskog Parlamenta David Sasoli.

“Vrlo smo pažljivo pratili američke predsjedničke izbore. Ovo su izbori za velikog partnera Evropske unije, saveznika s kojim smo u modernom vremenu prevalili put i s kojim želimo nastaviti da radimo ", navodi Sasoli, uz poruku da novom predsjedniku Džou Bajdenu, saopštava najbolje želje.

„Svijetu su potrebni snažni odnosi između Evrope i Sjedinjenih Država, ponovno pokretanje transatlantskih odnosa sposobnih za suočavanje sa brojnim izazovima današnjice. Pandemija COVID-19 prvi je put da se Evropa i Sjedinjene Države suočavaju sa globalnim izazovom bez zajedničke vizije. To naše odgovore čini manje učinkovitima", kaže Sasoli.

Međutim,kako ocjenjuje Sasoli, nije samo pandemija ta koja traži jači i usklađeniji odnos.

"Imamo zajedničke vrijednosti, čvrsto uvjerenje u demokratiju i slobodu. Zajedno se možemo boriti protiv klimatskih promjena, suočili se sa zelenom tranzicijom i digitalnom transformacijom i obvezati se na osiguravanje naše sigurnosti, borbu protiv terorizma i odbranu ljudskih prava. Svijet s manje nejednakosti je u svim našim interesima, poručuje Sasoli.

"Radujem se bliskoj saradnji sa Kongresom Sjedinjenih Država i novom Bajdenovom administracijom",zaključuje presjednik Evropskog parlamenta.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније