Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

07. 11. 2020. 11:15   >>  11:15

NAKON 103 DANA

Palestinski zatvorenik okončao štrajk glađu

Palestinac pritvoren u izraelskom zatvoru pristao je da okonča štrajk gladju poslije 103 dana, rekli su njegova porodica i advokat sinoć, tvrdeći da su izraelske vlasti obećale da ga neće držati zatočenog duže od kraja novembra.

Četrdesetdevetogodišnji Maher al Akras odbijao je da jede otkako je u julu stavljen u takozvani administrativni pritvor.

Izrael često pribjegava praksi držanja u pritvoru Palestinaca bez podizanja optužnice pod sumnjum da su prekršili bezbjednost.

Pritvor se može neograničeno produžavati i Palestinci i organizacije za ljudska prava oštro kritikuju Izrael i optužuju tu zemlju da krši pravo na sudski proces.

Kadura Fares koji predsjedava takozvanim Palestinskim klubom zatvorenika rekao je da Izrael na osnovu dogovora neće produžavati admistrativni pritvor al Akrasu kada istekne 26. novembra.

Porodica pritvorenog je rekla da će on narednih nekoliko dana biti u bolnici u centralnom Izraelu u koju je prebačen 6. septembra, a da će poslije biti u arapskoj bolnici u istočnom Jerusalimu u narednih nekoliko dana i odatle će biti pušten na slobodu.

Al Akrasova supruga je rekla da je on prije početka štrajka imao 104, a sada teži 61 kilogram.

Jedan anonimni bezbjednosni zvaničnik rekao je da je Al Akras prije mjesec dana odbio sličan predlog suda da bude pušten dok se ne predstave dokazi protiv njega.

Izraelska bezbjednosna služba Šin bet navodi da je uhapšen na osnovu informacije da je član ekstremističke organizacije Islamski džihad i da je umiješan u "aktivnosti koje dovode u opasnost javnu bezbjednost", te da je hapšen već pet puta.

Porodica je porekla da je Al Akras bio ekstremista.

Islamski džihad, odgovoran za ubistvo desetine izraelca u samoubilačkim bombškim i drugim napadima tokom više godina, zaprijetio je da će odgovoriti napadom ako se stanje pritvorenog dalje pogorša.

Izrael drži u zatvoru 4.200 Palestinaca, uključujući njih 300 u administrativnom pritvoru, prema podacima Kluba zatvorenika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније