Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Klix.ba ]

02. 11. 2020. 16:25 >> 16:32

U VLADI NOVOG ZELANDA

Ministarka vanjskih poslova iz domorodačkog naroda Maori

Novi Zeland je dobio svoju prvu autohtonu ministarku vanjskih poslova iz naroda Maori, a koja ulazi u parlament koji se priprema da postane jedan od najraznolikijih na svijetu.

Nanaia Mahuta, predstavnica polinezijskog domorodačkog stanovništva s Novog Zelanda, poznata je javnosti još od kada je prije četiri godine ušla u parlament kao jedina žena s tradicionalnom tetovažom na bradi, zvanom moko kauae. Ova tetovaža je izuzetno značajna za Maore, jer sadrži informacije o porijeklu, statusu i istoriji osobe.

Prethodni ministar vanjskih poslova Novog Zelanda takođe je bio iz naroda Maori.

"Privilegovana sam što ću moći voditi razgovore u inostranstvu", kazala je Mahuta, javlja nacionalni emiter Radio Novi Zeland.

Mahuta je u srodstvu s pokojnom kraljicom Maora Te Arikinui Te Atairangikaahu i trenutnim monarhom Maora Kingijem Tuheitijom. Ona je članica pokreta Kingitanga koji postoji više od 160 godina na Novom Zelandu, a dio je Laburističke stranke premijerke Džasinde Ardern.

Podsjetimo da je Laburistička stranka osvojila 49,1 odsto glasova prošlog mjeseca, prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora. Zauzevši 64 od 120 mjesta, stranka premijerke Ardern je prva osvojila većinu otkako je 1996. uveden trenutni politički sistem u Novom Zelandu.

Džasindin novi parlament će izgleda biti jedan od najraznolikijih na svijetu. Gotovo polovinu vlasti u zemlji će činiti žene, što je znatno više od svjetskog prosjeka od 25 odsto.

Otprilike 10 odsto parlamenta su pripadnici LGBTIQ populacije, što je više nego u Ujedinjenom Kraljevstvu u kojem su otprilike sedam odsto članova Donjeg doma homoseksualci i lezbijke. Novi potpredsjednik novozelandskog premijera Grant Robertson takođe je homoseksualac.

"Svi oni predstavljaju narod Novog Zelanda koji ih je izabrao", kazala je Ardern.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније