Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina ]

01. 11. 2020. 17:15   >>  17:14

DVA KANDIDATA

Moldavci biraju novog predsjednika

Građani Moldavije biraju novog predsjednika između proruskog Igora Dodona koji traži drugi mandat i bivše premijerke Maie Sandu, koja želi zemlju približiti Evropskoj uniji (EU).

Izbori u Moldaviji koja ima 3,5 miliona stanovnika i u kojoj se Rusija i Zapad bore za uticaj, u sjenci su pandemije koronavirusa koja je u toj ionako siromašnoj zemlji dovela do oštrog ekonomskog pada.

Moldavija je podijeljena na one koji podržavaju bliske odnose s EU, posebno Rumunijom, i na druge koji žele biti bliže Moskvi, kao u vrijeme komunizma, prenosi Indeks.

Dodon je došao je na vlast 2016. pobijedivši prozapadnu suparnicu Sandu, koja želi da Moldavija uđe u EU. Sada želi novi četverogodišnji mandat, u nadi da će je pobijediti ponovo.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je prošle sedmice nadu da će moldavski birači podržati Dodona, napominjući da je njihova zemlja, teško pogođena pandemijom koronavirusa, čvrsto povezano s Rusijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније