Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

30. 10. 2020. 23:15 >> 16:48

NAKON PADA U NICI

Štajnmajer pozvao na borbu protiv islamističkog nasilja

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je na odlučnu borbu protiv brutalnog islamističkog nasilja, ali i očuvanje otvorenosti evropskih demokratskih društava.

On je u intervjuu za Dojče vele (DW) prije svega izrazio saučešće porodicama žrtava ubijenih u terorističkom napadu u crkvi u Nici.

"Mislim da je sada važno da se u čitavoj Evropi, ne samo u Francuskoj, suprotstavimo tom činu brutalnog nasilja, kao i islamističkim motivima koji stoje iza njega. Ipak, mi u našim društvima, u našim demokratskim društvima, ne smemo da se prije svega okrećemo kursu koji mržnju i izolaciju čini mjerilom djelovanja države", rekao je Štajnmajer.

On je rekao da prihvatanje i međusobno poštovanje jednih pripadaju demokratskim društvima i da je zato suprotstavljanje brutalnom nasilju sa islamističkim motivima jedan izazov a drugi je nastojati da se održi otvorenost društva.

Štajnmajer je kritikovao izjave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana koje mogu da ohrabre nasilnike i izrazio nadu da eskalacija koja se desila, sa osjetno eskalativnom retorikom, neće ohrabriti nasilje.

"Zato još jednom kažem: dobro je što su se u takvoj situaciji, kao nakon ubistava u Francuskoj, u osudi nasilja pridružili i neki predstavnici islamskih država. To je važno i to je signal koji će biti shvaćen i u muslimanskim zajednicama u Francuskoj", rekao je predsjednik Njemačke.

On se založio za dalje napore u integraciji doseljenika, napominjući da nijesu sve evropske države jednako pogođene migracijom, i da ni u Njemačkoj neke stvari kod integracije nijesu uspjele, uprkos naporima "generacija vlada".

Štajnmajer je rekao da integracija doseljenika "ostaje zadatak za budućnost".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније