Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

30. 10. 2020. 10:45   >>  10:45 1

REFERENDUMI NA NOVOM ZELANDU

Izglasali legalizaciju eutanazije, ali ne i marihuane

Novozelanđani su na obavezujućem referendumu izglasali legalizaciju eutanazije, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni danas koji takođe ukazuju da vjerovatno neće proći drugi referendum, legalizacija rekreacione upotrebe marihuane.

Sa oko 83 odsto prebrojanih glasova, 65 odsto je glasalo za legalizaciju eutanazije, a 34 odsto protiv.

Glasanje "ne" marihuani je mnogo neizvjesnije, tu je 53 odsto glasalo protiv legalizacije, a 46 odsto za. To ostavlja malu mogućnost da bi ta mjera, ipak, mogla da prođe kada budu prebrojani svi posebni glasovi iduće nedjelje, ali to bi ipak zahtijevalo ogromnu promjenu trenda.

U ranijim izborima, specijalni glasovi koji uključuju glasače van zemlje, imali su tendenciju da podrže više liberalne nego opšte glasove što daje onima koji se zalažu za legalizaciju marihuane neku nadu da bi mjera još mogla da prođe.

Ta dva referenduma predstavljala su velike moguće promjene društvenog tkiva Novog Zelanda mada su kampanje za svaki na kraju bile dosta zasijenjene pandemijom korona virusa i paralelnom trkom za parlamentarne izbore u kojoj su premijerka Džasinda Ardern i njena liberalna Laburistička partija ubjedljivo osvojili drugi mandat.

Pristalice legalizacije droge su bili frustrirani što Ardern nije htjela da otkrije kako će glasati na referendumu. Mnogi su vjerovali da bi njeno odobravanje podstaklo podršku za legalizaciju marihuane, ali ona je rekla da hoće da ostavi odluku Novozelanđanima. Ona je rekla danas kada su objavljeni rezultati da je glasala za, na oba referenduma.

Legalizacija eutanazije koja stupa na snagu 2021. godine odnosi se na odrasle osobe sa neizliječivim bolestima, za koje se očekuje da će umrijeti u roku od šest mjeseci i koje podnose "neizdržljive" patnje. Među drugim zemljama koje dozvoljavaju neki oblik eutanazije su Holandija, Luksemburg, Kanada, Belgija i Kolumbija.

Predložena legalizacija marihuane bi dozvolila ljudima da kupe do 14 grama dnevno i da gaje dvije biljke. To je bilo neobavezujuće glasanje, tako da ukoliko ipak prođe, morali bi da se usvoje zakoni da se ta odluka primijeni.

Ardern je rekla da će poštovati rezultat i raditi na usvajanju odgovarajućih zakona, ako bude potrebno.

Među drugim zemljama koje su legalizovale ili dekriminalizovale rekreacionu marihuanu su Kanada, Južna Afrika, Urugvaj, Gruzija i nekoliko američkih država.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније