Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 10. 2020. 09:18 >> 09:19
1

PAKISTAN

U eksploziji u vjerskoj školi poginulo sedam, ranjeno 112 osoba

U velikoj eksploziji bombe u islamskoj vjerskoj školi u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana poginulo je najmanje sedam učenika, a ranjeno 112, javili su policijski i bolnički izvori novi bilans napada.

Eksplozija se dogodila za vrijeme posebnog časa o učenjima islama u glavnom holu medrese Džamija Zibairija, rekao je policijski zvaničnik Vakar Azim.

"Eksplozija se dogodila za vrijeme nastave o Kuranu. Neko je unio kesu (sa bombom) u medresu," rekao je Vakar Azim za Frans pres. Osoba koja je donijela bombu napustila je mjesto prije eksplozije, dodao je on.

Broj poginulih se povećan je na sedam a 50 je ranjeno, rekao je drugi policijski zvaničnik Mohamad Ali Gandapur za Frans pres. Prethodni bilans bilo je četvoro mrtvih i 34 ranjenih.

Agencija AP iz bolničkih izvora navodi da je sedam učenika poginulo, a 70 ranjenih primljeno u jednu bolnicu i 42 u drugu, što čini ukupno 112 ranjenih.

Snažna eksplozija koja se čula u mnogim djelovima Pešavara dogodila se u dijelu škole gdje su učenici stariji od 18 godina, rekao je jedan od nastavnika. Rekao je da ima povrijeđenih među djecom koja su u drugom dijelu zgrade.

Policija je navela da je najmanje pet kilograma eksploziva upotrebljeno u napadu.

Nekoliko ranjenih učenika je u kritičnom stanju i bolnički zvaničnici strahuju da bi broj mrtvih mogao dalje da raste, prenosi AP.

Vlasti su navele da su neki od nastvnika i zaposlenih u školi takođe ranjeni u eksploziji.

Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Napad se dogodio poslije više mjeseci relativnog mira u Pakistanu i posebno u Pešavaru gdje su se nekad svakodnevno događali napadi, ali je bezbjednost znatno poboljšana.

Ekstremističko nasilje znatno je smanjeno u Pakistanu poslije više vojnih operacija u plemenskim zonama koje se graniče sa Avganistanom, ali ima grupa koje i dalje mogu da izvode napade.

U napadu pakistanskih talibana na školu u Pešavaru u decembru 2014. godine poginulo je više od 150 ljudi, velikom većinom djece. Pakistanska vojska je tada pojačala svoje operacije protiv oružanih grupa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније