Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

26. 10. 2020. 23:22 >> 23:23
1

RAZGOVOR ZBOG MAKRONA

Pakistanske vlasti pozvale ambasadora Francuske

Pakistanske vlasti danas su na razgovor pozlale ambasadora Francuske da bi mu prenijela svoje žaljenje zbog "sistematske islamofobične kampanje" predsjednika Francuske Emanuela Makrona koji je branio slobodu izražavanja i objavljivanja vjerskih karikatura u svojoj zemlji.

Manji protesti protiv Francuske danas su održani u Pakistanu, dok je premijer Imram Kan u nedjelju optužio Makrona da "napada islam".

Nekoliko desetina ljudi okupilo se danas u nekoliko pakistanskih gradova, zahtjevajući bojkot francuskih proizvoda, dok su vjerski lideri pozvali na još veće skupove u petak. Na istoku Pakistana je zapaljena francuska zastava.

Makron je prošle nedjelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju rekao da će Francuska "nastaviti da brani karikature". Mladi islamista je ubio Patija jer je na školskom času o slobodi izražavanja pokazao đacima karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Bogohuljenje je zapaljivo pitanje u Pakistanu gdje i nepotvrđeni navodi o vrijeđanju islama mogu izazvati ubistva i linč.

Premijer Kan, poznat kao veoma pobožan musliman, naveo je na Tviteru da je Makron je "mogao da ide na smirivanje", te je "žalosno" što je francuski predjednik izabrao da "ohrabri islamofobiju i napadne islam, a ne teroriste koji sprovode nasilje, bilo da su muslimani, pripadnici supremacije bjelaca ili nacističke ideologije".

Makronova izjava je burne reakcije izazvala u čitavom muslimanskom svijetu, po čemu prednjači Turska čiji je predsjednik Redžep Tajip Erdogan doveo u sumnju "mentalno zdravlje" francuskog predsjednika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније