Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 10. 2020. 19:10   >>  19:16

TENZIJE IZMEĐU TURSKE I FRANCUSKE

Erdogan pozvao da se ispita Makronovo mentalno zdravlje

Povlačenjem francuskog ambasadora iz Ankare poslije komentara turskog predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana o mentalnom zdravlju Emanuela Makrona, eskalirale su napetosti između dvije zemlje, koje su u sporu oko rata u Libiji, regiona Nagorno-Karabaha i turskog istraživanja u istočnom Sredozemlju, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Pariz je povukao ambasadora u Ankari, osuđujući komentare turskog predsjednika o mentalnom zdravlju Makrona i njegove pozive na bojkot francuskih proizvoda kao "neprihvatljive" i "vrlo uvredljive", javio je CNN.

Erdogan je u subotu izjavio da je njegovom francuskom kolegi potrebna provjera "mentalnog zdravlja" zbog odnosa prema muslimanima u Francuskoj. Izjava je uslijedila poslije Makronovog obećanja da će njegova vlada "pojačati borbu protiv radikalnog islamizma".

Francusku je potreslo ubistvo profesora istorije Samuela Patija koji je predavajući o slobodi izražavanja koristio kontroverzne karikature proroka Muhameda iz satiričnih novina Šarli ebdo. Ubistvo nastavnika u pariskom predgrađu 16. oktobra iznova je izazvalo napetosti zbog sekularizma, islamizma i islamofobije u Francuskoj.

Makron je rekao da su poslije ubistva nastavnika preduzete desetine mjera protiv organizacija i pojedinaca "koji podupiru radikalni islamistički projekt, drugim riječima, ideologiju usmjerenu na uništavanje (Francuske) Republike".

Diplomatska prepirka je posljednje pitanje koje zaoštrava odnose Francuske i Turske, koji su saveznici pod NATO-om, ali se ne slažu oko niza geopolitičkih pitanja, uključujući građanske ratove u Siriji i Libiji, kao i sukob Jermenije i Azerbejdžana zbog regiona Nagorno-Karabah, ukazuje BBC.

Makron je ranije ovog meseca opisao islam kao religiju "u krizi" i kazao da postoji opasnost da manjina od francuskih šest miliona muslimana oformi "kontradruštvo".

BBC dodaje da je Makron, u najvećoj muslimanskoj zajednici zapadne Evrope, naišao na optužbe pojedinaca za pokušaj represije nad njihovom religijom i kažu da njegova kampanja rizikuje "legitimisanje islamofobije".

Erdogan je u subotnjem govoru upitao: "Koji je problem pojedinca zvanog Makron s islamom i s muslimanima? (…) Šta još reći šefu države koji ne razumije slobodu vjerovanja i koji se na takav način ponaša prema milionima ljudi koji žive u njegovoj zemlji koji su pripadnici druge vjere?" Dodao je: "Makronu je potrebno ispitati mentalno zdravlje."

Drugi novi razdor između dvojice čelnika, ukazuje britanski list, odnosi se na Nagorno-Karabah.

Turska snažno podupire Azerbejdžan u sukobu, ali je negirala Makronove navode da je Ankara poslala stotine sirijskih boraca u pomoć Azerbajdžanu. Erdogan je u subotu optužio Francusku da "stoji iza katastrofa i okupacija u Azerbajdžanu". Takođe je ponovio prethodne tvrdnje da Francuska, koja ima jaku armensku zajednicu, naoružava Jerevan.

Makronova kancelarija je oštro reagovala, posebno izrazivši zabrinutost zbog poziva Ankare na bojkot francuske robe, ističe Gardijan, i dodaje da francuski zvaničnici tvrde da mjere treba preduzeti do kraja godine, jer je Erdogan imao dva mjeseca da odgovori na zahtjeve da promijeni stavove o svojim "opasnim avanturama" na istočnom Sredozemlju i "neodgovornom ponašanju" nad Karabahom.

Kako odnosi između Makrona i Erdogana postaju sve napetiji zbog geopolitičkih pitanja, šef evropske diplomatije Žozep Borel nazvao je Erdoganove komentare "neprihvatljivim" i pozvao Tursku "da zaustavi ovu opasnu spiralu sukoba".

AFP dodaje da se ljutnja na Makrona prelila na ulice u nekoliko zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom – od pojasa Gaze do Libije. Istovremeno, pakistanski premijer Imran Kan optužio je Makrona za "napad na islam".

Takođe, dodaje AFP, nakon što je Makron kritikovao islamiste i obećao da se neće "odreći karikatura" s likom proroka Muhameda, pozivi na bojkot francuske robe rastu širom arapskog svijeta, uključujući Jordan, Katar i Kuvajt.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније