Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug ]

26. 10. 2020. 12:10   >>  12:10 1

u BJELORUSIJI

Policija hapsila studente, najavljen generalni štrajk

U više djelova Minska demonstranti su danas formirali "lanac solidarnosti" u znak podrške "ultimatumu naroda", koji je postavila opozicija. Predstavnica opozicije Svetlana Tihanovska najavila generalni štrajk. Policija demonstrante rastjerivala suzavcem, hapsila i studente i novinare.

Kako navodi TASS, pozivajući se na navode očevidaca, više osoba je uhapšeno u Prvomajskoj ulici.

U pojedinim djelovima grada demonstranti su blokirali puteve, a na lice mjesta su upućeni pripadnici policije kako bi omogućili normalno funkcionisanje saobraćaja.

Grupa od 100 studenata Državnog univerziteta Bjelorusije održala je sjedeći protest u glavnoj zgradi univerziteta. Studenti i dalje pristižu.

U Ulici Gruševka okupili su se zdravstveni radnici iz kardiološkog istraživačkog centra Kardiologija, a mnogi od njih nosili su ambleme i zastave u crvenoj i bijeloj boji.

Slične demonstracije održane su i u Ulici Majakovskog u blizini jedne metro stanice.

Bivša kandidatkinja opozicije na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji Svetlana Tihanovska izjavila je da će danas sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk, nakon što je vlada Aleksandra Lukašenka primijenila silu kako bi ugušila proteste.

Policija je na demonstracijama u prestonici bacila desetak šok bombi, a u gradu Lidu, gdje je takođe održan protest opozicije, pripadnici organa reda upotrijebili su suzavac.

"Režim je još jednom pokazao Bjelorusima da je sila jedino za šta je sposoban", navela je juče Tinahovska u saopštenju i dodala da će zbog toga od ponedjeljka u zemlji početi generalni štrajk, prenosi Rojters.

Juče je istekao rok "narodnog ultimatuma" koji je bivša predsjednička kandidatkinja ranije postavila vlastima zemlje. Tihanovska je navela da će, ukoliko se zahtjevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk.

Bjeloruske vlasti su uhapsile 290 demonstranata na protestima održanim u nedjelju.

U izvještaju neregistrovane organizacije za zaštitu ljudiskih prava Vesna, navedeno je da je policija uhapsila najviše demonstranata u Minsku i u Grodnom, kao i da su demonstracije održane u Brestu, Bobruisku, Vetebsku, Mogilijovu, Pinsku, Polocku i drugim gradovima širom zemlje.

Na demonstracijama koje su održane na poziv opozicione predsjedničke kandidatkinje Tihanovske, hapšeni su i novinari, prenio je TASS. Ključni zahtjev demonstranata je ostavka aktuelnog predsjednika Aleksandra Lukašenka, prekid nasilja u državi i puštanje na slobodu političkih zatvorenika.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније