Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 10. 2020. 09:38 >> 09:38
1

SUKOBI U NAGORNO-KARABAHU

Ne poštuje se i treće dogovoreno primirje

Jermenija i Azerbejdžan uzajamno se optužuju da su prekršili tek dogovoreno treće primirje koje je trebalo danas da stupi na snagu i zaustavi sukobe oko kontrole nad spornom enklavom Nagorno-Karabah.

O primirju su se dvije zemlje dogovorile u Vašingtonu i trebalo je da počne od osam sati po lokalnom vremenu (6.00 po srednjoevropskom vremenu).

Azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je jermenske snage da su granatirale grad Terter i susjedna sela, kao i položaje vojske u Bakuu, tvrdeći istovremeno da oni "strogo poštuju" dogovor.

"To još jednom pokazuje da Jermenija samo na riječima podržava princip humanitarnog primirja. A zapravo, krijući se iza primirja ona pokušava da pregrupiše snage i da zauzme nove položaje", rekao je Kikmet Gadžijev, savjetnik azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

Ministarstvo odbrane oblasti Nagorno-Karabah je osudilo, kako je navelo, neprijateljstku artiljerijsku vatru na njihove položaje na raznim mjestima na frontu. Ministarstvo je dodalo da se njihove snage strogo drže postignutig sporazuma o primirju, i da optužbe da ga oni krše nemaju veze sa realnošću.

Obje strane su osudile drugu stranu za "flagrantno kršenje" primirja.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini '90-tih godina 20. vijeka, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Ovo je treće primirje koje propada u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi sa većinskim jermenskim stanovništvom, od novog rasplamsavanja neprijatreljstava 27. septembra.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније