Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

25. 10. 2020. 19:34 >> 19:33
7

NASTAVLJENA PREPUCAVANJA

Erdogan ponovo izrazio sumnju u mentalno zdravlje Makrona

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas je ponovo izrazio sumnju u mentalno zdravlje Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), dan pošto je iznio sličan stav o francuskom predsjedniku, što je izazvalo burnu reakciju Pariza koji je pozvao svog ambasadora u Ankari na konsultacije.

Erdogan je danas tokom jednog televizijskog obraćanja rekao da je francuski predsjednik "danonoćno opsjednut" njime.

"On (Makron) je slučaj i zaista treba da bude podvrgnut ispitivanjima (o mentalnom zdravlju)", rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je nedavno ocijenio kao provokaciju izjavu Makrona o "islamističkom separatizmu" i potrebi da Francuska "strukturira islam" pošto vlasti u Parizu pripremaju zakon o tom pitanju.

Turski predsjednik je potom u subotu tokom jednog televizijskog obraćanja osudio Makronov stav prema muslimanima.

"Sve što možemo reći o šefu države koji se na ovaj način odnosi prema milionima članova različitih verskih zajednica jeste - prvo idite na preglede mentalnog zdravlja", rekao je Erdogan i dodao da je "Makronu potrebno liječenje".

Francuski predsjednik je prošle nedjelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju (Paty) rekao da će zemlja "nastaviti da brani karikature". Patija je ubio islamista jer je nastavnik na času o slobodi izražavanja đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Francuska je kao reakciju na izjavu Erdogana u subotu, koja je ocjenjena kao "neprihvatljiva", pozvala svog ambasadora u Ankari na konsultacije, a to se dešava prvi put od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Pariz i Ankara imaju različite stavove o brojnim međunarodnim pitanjima kao što su tenzije u istočnom dijelu Sredozemnog mora, sukobi u Libiji i u oblasti Nagorno-Karabaha gdje Turska podržava Azerbejdžan protiv Jermenije.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније