Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

23. 10. 2020. 07:47 >> 07:47
1

U DRUGOM DUELU

Oštro, ali pristojno sučeljavanje Trampa i Bajdena

Drugu, posljednju debatu kandidata za predsjednika SAD, republikanca Donalda Trampa i demokrate Džozefa Bajdena, obilježila je oštra razmjena stavova, ali je dijalog bio znatno civilizovaniji u odnosu na prethodni haotični duel.


Tokom noćašnje debate u Nešvilu, u saveznoj državi Tenesi, Tramp (74), aktuelni američki predsjednik, i Bajden (77), bivši potpredsjednik SAD, upadali su jedan drugom u riječ neuporedivo rjeđe nego u prvom duelu, a najžešću raspravu vodili su oko pandemije korona virusa, klimatskih promjena i pitanja u vezi s nacionalnom bezbjednošću.

Zbog haotične prve debate 29. septembra, noćas je na snazi bilo novo pravilo, koje je moderatorki debate, novinarki En-Bi-Sija Kristen Velker, omogućilo da isključi ton učesniku koji upadne u riječ sagovorniku.

Tramp, koji je u prvom duelu znatno češće prekidao Bajdena nego kandidat demokrata njega, noćas je u najvećem dijelu debate nastupao u svedenom tonu.

Milijarder iz Njujorka koji je suprotno očekivanjima pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. godine, noćas je možda imao posljednju priliku da promijeni dinamiku izborne trke kojom dominira odgovor njegove administracije na pandemiju korona virusa i njene negativne posljedice po američku ekonomiju.

SAD su ubjedljivi lider u svijetu i po broju potvrđenih slučajeva zaraze i po broju smrtnih ishoda. Od posljedica infekcije u SAD je umrlo više od 228.000 ljudi, a zaraza je potvrđena kod više od 8,6 miliona, što je više od petine registrovanih slučajeva u svijetu.

Za Bajdena je 90 minuta duela bila prilika da učvrsti jasnu prednost u odnosu na Trampa, koju mu sve ankete daju 12 dana prije izbora.

Na početku debate, Tramp je imao problema da odbrani svoj odgovor na pandemiju korona virusa. Na varijacije istog pitanja uglavnom nije davao jasan odgovor.

Kada je upitan da iznese plan dalje borbe protiv epidemije, Tramp je umjesto toga tvrdio da u njegovom dosadašnjem postupanju nije bilo grešaka i da "pandemija odlazi".

S druge strane, Bajden je naveo da svako ko je odgovoran za veliki broj mrtvih od korona virusa ne treba da ostane predsjednik SAD.

I Tramp i Bajden su nastojali da se pozicioniraju kao zaštitnici zdravstvene zaštite u SAD, svjesni da je biračima to bilo jedno od najvažnijih pitanja i prije pandemije korona virusa.

Tramp je rekao da vlasti "ne mogu da zaključaju ljude u podrum kao što to Bajden radi", čime je ponovio ranije napade na kandidata demokrata koji je tokom pandemije radije ostajao kod kuće umjesto da vodi kampanju na terenu.

Bajden se na to osmjehivao i vrtio glavom i ponovo ismijevao Trampa što je svojevremeno savjetovao građanima da piju izbjeljivač, jer navodno ubija korona virus.

Tramp se i večeras odlučio za lične napade na protivnika, ponavljajući nepotkrijepljene tvrdnje protiv Bajdena i njegovog sina Hantera, u namjeri da ih prikaže kao korumpirane.

"Ja ne dobijam novac od Kine, vi dobijate. Ja ne dobijam novac od Ukrajine, vi dobijate", kazao je Tramp.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније