Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 10. 2020. 21:15 >> 21:15

STOLTENBERG

Dogovoreno uspostavljanje NATO Svemirskog centra

NATO je odlučan da zadrži dominantnu prednost na kopnu, moru, u vazduhu, sajber porstoru i svemiru, poručio je nakon prvog dana Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Ministar odbrane Predrag Bošković, kako je saopšteno, poručio je da Crna Gora i u uslovima uzrokovanim pandemijom nastavlja da realizuje ključne zadatake sa NATO agende i izrazio zahvalnost za najavljenu donaciju NATO Crnoj Gori u vidu medicinske opreme, a u cilju ublažavanja posljedica COVID-19.

Sposobnost odvraćanja i odbrane bila je glavna tema razgovora ministara odbrane tokom prvog dana virtuelnog ministarskog sastanka. Takođe, dogovoreno je uspostavljanje NATO Svemirskog centra u Ujedinjenoj vazdušnoj komandi u Ramštajnu u Njemačkoj.

"NATO je odlučan da zadrži dominantnu prednost u svim oblastima - na kopnu, moru, vazduhu, u sajber prostoru i svemiru. Centar će pomoći da se koordiniraju aktivnosti alijanse u svemiru. Omogućiće podršku NATO misijama i operacijama iz svemira uključujući i komunukacije i satelitske snimke i zaštititu svemirskih sistema dijeljenjem informacija o mogućim prijetnjama", kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je takođe naglasio povezanost između jakih vojski i otpornih društava.

"Iako smo napredovali, i dalje postoje ranjivosti. Na primjer, strana kontrola kritične infrastrukture na koju se oslanjaju naša društva i naše vojske. Zemlje poput Kine agresivno ulažu u luke i aerodrome, a naše telekomunikacione mreže ostaju ranjive na napade spolja i na kompromise iznutra. Dakle, moramo nastaviti da izgrađujemo svoju otpornost", poručio je Stoltenberg.

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković je, kako je saopšteno iz Minsitarstva, tokom sastanka kazao da Crna Gora i u uslovima pandemije nastavlja da sprovodi NATO obaveze i da unapređuje sposbnosti kako bi ostala relevantan faktor u savremenom bezbjednosnom okruženju. Ministar je iskoristio priliku da se zahvali za najavljenu donaciju NATO Crnoj Gori u vidu medicinske opreme, a u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa, što je, kako je ocijenio, još jedan pokazatelj savezničke solidarnosti.

Tokom sastanka je konstatovano da je nastavljen napredak ka pravednijoj podjeli tereta širom Saveza. Generalni sekretar je naglasio je da će 2020. biti šesta uzastopna godina povećanih odbrambenih troškova evropskih saveznika i Kanade, sa realnim povećanjem ove godine 4,3 procenta.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније