Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

22. 10. 2020. 08:24 >> 08:25

POMPEO

Još 6 kineskih medija proglašeno stranim misijama

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da je Stejt department odredio još šest kineskih medijskih kuća kao strane misije i objasnio da je taj potez usmjeren na "potiskivanje komunističke propagande".

Pompeo je juče rekao da je taj potez dio napora da se odvrati od "napora kineske komunističke propagande" u Sjedinjenim Državama, prenijea je danas Hina.

"Ne postavljamo nikakva ograničenja šta ta izdanja mogu objavljivati u Sjedinjenim Državama; mi jednostavno želimo da obezbijedimo da Amerikanci i korisnici informacija mogu da razlikuju vijesti koje je objavila slobodna štampa i propagandu koju distribuira Kineska komunistička partija."

Pompeo je na konferenciji za novinare Stejt departmenta rekao da će Sjedinjene Države uskoro započeti dijalog o Kini s Evropskom unijom i da će on u nedjelju započeti turneju u Indiju, Šri Lanku, Maldive i Indoneziju. Očekuje da će ti sastanci uključivati rasprave o tome kako "slobodne nacije mogu zajednički da rade na sprečavanju prijetnji koje predstavlja kineska komunistička partija".

To je najnoviji američki korak na suzbijanju kineske aktivnosti u Sjedinjenim Državama uoči predsjedničkih izbora 3. novembra, a u kampanji je predsjednik Donald Tramp čvrsto pristupio Kini kao ključnoj spoljnopolitičkoj temi.

Glavni urednik kineskih novina Global tajms ocenio je da su SAD "pretjerale" i da će im Kina uzvratiti.

 

"Sve dok kineski mediji trpe stvarnu štetu, Peking će im sigurno uzvratiti, a rad američkih medija u Kini mogao bi da bude uključen na popis odmazde", objavio je on na Tviteru.

Stejt department je zahtevao od kineskih medija da se registruju kao strane misije i objavio je u martu da smanjuje broj novinara kojima je dozvoljeno da rade u američkim redakcijama glavnih kineskih medija sa 160 na 100.

Kao odgovor na to, Kina je proterala desetak američkih dopisnika Njujork tajmsa, Vol strit žurnala i Vašington posta.

Sjedinjene Države su prošlog mjeseca saoštile da će zahtjevati da kineske diplomate dobiju odobrenje Stejt departmenta prije posjeta američkim univerzitetskim kampusima ili održavanja kulturnih događanja s više od 50 ljudi van terena misije.

Vašington je ranije u dva navrata ove godine odredio ukupno devet kineskih medija kao strane misije, a sada je taj broj povećan na 15.

Ta oznaka zahtjeva da izdanja obavijeste američki Stejt department o popisu osoblja i posjedu nekretnina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније