Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta ]

18. 10. 2020. 21:13 >> 21:13

NA MIGRANSKOJ RUTI

Grčka podiže čeličnu ogradu

Grčka je počela da podiže gigantsku čeličnu ogradu dužine 27 kilometra i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj tački takozvane Balkanske migrantske rute na granici sa Turskom.

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, projekat će biti završen u aprilu 2021. i po visini prevazilazi druge ograde u Evropi i na granici SAD i Meksika.

"Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbijedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osjećaju sigurnije", rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu.

Radovi vrijedni 63 miliona eura podrazumijevaju postavljanje čelične barijere visoke pet metara opasane bodljikavom žicom i osam novih osmatračnica koje će koristiti oružane snage Grčke.

Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava.

Projekat vodi Ministarstvo civilne zaštite Grčke, a izvodi konzorcijum četiri građevinske kompanije.

Pored izgradnje nove, unaprijediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.

Biće i modernizovano postojećih 57 vojnih osmatračnica u regionu Evrosa sa termovizijskim kamerama.

Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim djelovima zemlje.

Evros je u februaru i martu 2020. bio poprište velike bezbjednosne i humanitarne krize.

Nezadovoljna politikom EU, Ankara je odlučila da otvori granicu za izbjeglice i migrante, pomažući im da dođu do Evrosa. Grčka je odgovorila angažovanjem vojske i proglašenjem vanrednog stanja u tom regionu, optužujući Tursku za zloupotrebu izbjeglica.

Incidenti su kulminirali razmjenom suzavca i šok bombi grčkih i turskih snaga bezbjednosti. Hiljade migranata koji su pokušavali da probiju graničnu ogradu potom su povučeni u izbjegličke centre. U Turskoj se nalazi oko četiri miliona izbjeglica i migranata iz Sirije i drugih djelova Azije i Afrike.

Evropska unija je podržala Grčku u naporima da se spreče ilegalni prelasci granice. Pored snaga Fronteksa u Evros su aprilu po prvi put upućene elitne specijalne policijske jedinice više zemalja EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније