Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta; Objavio. O.Z.

15. 10. 2020. 22:45 >> 22:45

VOA JAVLJA

Neke države SAD spremaju se za moguće nasilje poslije izbora

Zvaničnici pojedinih američkih saveznih država upozorili su da bi kampanja širenja dezinformacija iz inostranstva uoči predsjedničkih izbora u SAD mogla da izazove niz problema, od manjih do ozbiljnijih nemira.

Nadležni za obezbjeđivanje predsjedničkih izbora u SAD 3. novembra ovih dana preduzimaju dodatne mjere, jer su poslije izbora mogući ne samo sajber napadi, već i nasilje, navodi Glas Amerike (VoA).

Iz Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost u saveznoj državi Nju Džerzi kažu da "rezultati izbora, brojanje glasova i ponovno brojanje može da dovede do protesta, a ponegdje i do pokušaja da se zauzmu biračka mjesta".

"Građanski nemiri bi mogli da rezultiraju u neredima, nasilju i žrtvama, a u kombinaciji sa izbornom nesigurnošću, mogli bi da dovedu do sukoba različitih grupa demonstranata koji osporavaju rezultate izbora", navode iz te institucije.

Takva upozorenja se ne uzimaju olako, s obzirom da je Federalni istražni biro (FBI) otkrio da grupa muškaraca pravi plan otmice guvernerke Mičigena Grečen Vitmer, a planirano je i kidnapovanje guvernera Virdžinije Ralfa Nortama.

Američki zvaničnici zaduženi za izbore brinu da predstojeći izborni proces neće proteći mirno, dodaje VoA.

Zvaničnici Nju Džerzija upozoravaju da se šanse da nešto krene naopako povećavaju sa prolongiranjem proglašenja konačnih rezultata izbora.

U jednom takvom scenariju, prema kojem bi se na rezultate čekalo mjesecima, neke države bi mogle da budu destinacija za "različite grupe koje žele nasilne proteste koji mogu da rezultiraju ozbiljnim i smrtonosnim sukobima demonstranata i intervencijom policije".

Proteklih godina u SAD je fokus bio na virtuelnim pretnjama i stranom uticaju, a ovoga puta se ne govori mnogo javno o potencijalnom nasilju.

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je komentarišući proteste u američkim gradovima da je "u toku širenje nemira i sukoba po zemlji" i da "to može da dovede do nasilja i kriminalne aktivnosti".

Zvaničnik FBI je za Glas Amerike rekao da će pripreme za izbore uzeti u obzir trenutnu situaciju u zemlji i da su "ekstenzivne".

FBI sarađuje sa mnogim saveznim državama na sprečavanju eventualnog nasilja, u Luizijani, Nju Meksiku, Ohaju, Nju Džerziju.

Ako savezne države ne uspiju same da se izbore sa nasiljem, mogu da pozovu u pomoć Nacionalnu gardu. U nekim državama, poput Nju Džerzija, Nacionalna garda je već na terenu i radi na obezbjeđivanju brojanja glasova.

Uz bezbjednosne pripreme, zvaničnici kažu da je važno pravovremeno obavijestiti javnost o rezultatima izbora koji će ove godine sigurno kasniti zbog glasova pristiglih poštom. Poštom će ovaj put glasati znatno veći broj gradjana nego inače, zbog epidemije korona virusa.

Za mjesto šefa države na izborima se bore aktuelni predsjednik, republikanac Donald Tramp, i bivši potpredsjednik SAD, demokrata Džozef Bajden.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније