Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

14. 10. 2020. 15:16 >> 15:16

OD SJUTRA

Sankcije EU protiv odgovornih za trovanje Navaljnog

Evropska unija uvešće sankcije protiv šest osoba za koje se vjeruje da su odgovorne za trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog. Sankcije će biti uvedene i protiv jednog pravnog subjekta uključenog u proizvodnju toksičnog nervnog agensa. Moskva poručila da će na sankcije odgovoriti proporcionalno.

Kako saznaje danas Frans pres iz izvora u Briselu, pokrenut je postupak u kojem vlade 27 zemalja treba da potvrde saglasnost za uvođenje sankcija.

Sankcije će stupiti na snagu objavljivanjem liste u četvrtak, u službenom glasniku EU.

Sankcije se odnose na zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine.

Ukupno sedam novih imena biće dodato na postojeću listu EU iz 2018. godine, na kojoj su imena osoba protiv kojih su uvedene sankcije zbog upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Lavrov: "Odgovor Moskve biće proporcionalan"

"Odgovor Moskve na sankcije EU zbog incidenta sa opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim biće proporcionalan", kaže ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu radio stanicama Sputnjik, Komsomolskaja pravda i Govorit Moskva, Lavrov je rekao da je to ustaljena diplomatska praksa i da će odgovor biti diplomatski, prenio je TAS.

On je naglasio da Njemačka nije namjeravala da iznese bilo kakve činjenice uprkos svim međunarodno-pravnim obavezama.

Govoreći o protjerivanju ruskih diplomata iz niza evropskih zemalja Lavrov je rekao da je ono postalo znak dobrog ponašanja u odnosu na SAD i Britaniju.

"Ali, naravno, mi donosimo sopstvene zaključke u smislu odluka naših zapadnih partnera o protjerivanju ruskih diplomata zbog špijuniranja, a neke druge optužbe odražavaju ne samo diplomatsku praksu već i spremnost da se prepuste rusofobičnim trendovima koje Amerikanci pokušavaju da razviju u Evropi sa ciljem da odvrate Evropu od korišćenja ruskog gasa, ruskih vojnih proizvoda i mnogih drugih stvari", rekao je Lavrov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније