Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS ]

13. 10. 2020. 22:37 >> 22:37

ZA BOGATE INVESTITORE

Kipar zbog zloupotreba ukida "zlatni pasoš"

Kipar je ukinuo program davanja državljanstva bogatim stranim investitorima, poslije optužbi da su jedan visoki zvaničnik Vlade i bivši poslanik umiješani u pokušaj da zaobiđu striktna pravila i izdaju pasoš imaginarnom investitoru za koga se smatra da je imao kriminalni dosije.

Portparol kiparske vlade Kirjakos Koušos rekao je da je kabinet premijera prihvatio preporuku ministara unutrašnjih poslova i finansija da ukine "zlatni pasoš", koji je toj zemlji donio milijarde eura prethodnih godina, prenosi agencija AP.

Koušos je objasnio da se odluka, koja će stupiti na snagu 1. novembra, zasniva na "dugotrajnim slabostima kiparskog investicionog programa, ali i zloupotrebi njegovih odredbi".

Najavio je da će Vlada vremenom razmotriti različite načine privlačenja stranih investicija.

Optužbe su počele poslije povjerljivog izvještaja Al Džazirinih novinara koji su koristili skrivene kamere da pokažu kako su se predsjednik parlamenta Demetris Silouris i poslanik Kristakis Đovanis zavjetovali da će obezbjediti pasoš fiktivnom investitoru iz Kine.

Izvještaj je prikazao advokata Andreasa Pitađisa i agente za promet nekretninama, koji muškarcu koji se predstavlja kao predstavnik kineskog investitora, predlažu različite načine za izbjegavanje provjere porekla, uključujući promjenu imena ili dodjeljivanje državljanstva preko njegove supruge.

Pitađis i Đovanis su čvrsto demantovali optužbe, rekavši da su bili potpuno svjesni da se radilo o prevari i da su se pretvarali kako bi izvukli još informacija i prijavili slučaj policiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније