Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

13. 10. 2020. 21:00   >>  21:05

ROK DO 25. OKTOBRA

Liderka opozicije uputila ultimatum Lukašenku

Liderka opozicije u Bjelorusiji Svetlana Tihanovska uputila je danas ultimatum predsjedniku Aleksandru Lukašenku, kojem je dala rok do 25. oktobra da se povuče sa vlasti, a ako se ne povuče, ona će pozvati na još veće proteste i generalni štrajk.

Opozicija u Bjelorusiji traži odlazak Lukašenka koji je na vlasti od 1994. godine, poslije predsjedničkih izbora održanih 9. avgusta.

Tihanovska, koja je u egizilu u Litvaniji, uputila je poruku vlastima na društvenim mrežama. Ona je Lukašenku dala rok od 13 dana da ode sa vlasti, okonča nasilno protjerivanje demonstracija i oslobodi sve "političke zatvorenike".

"Ako zahtjevi ne budu ispunjeni do 25. oktobra, cijela zemlja će mirno izaći na ulicu. A 26. oktobra će biti nacionalni štrajk svih preduzeća, svi putevi će biti blokirani, a prodaja u državnim radnjama će propasti", rekla je ona.

Prema njenim riječima, opozicija je u nekoliko navrata rekla da je spremna na dijalog i pregovore. Međutim, razgovorati sa nekima koji su iza rešetaka ne predstavlja dijalog, rekla je Tihanovska aludirajući na nedavnu posjetu Lukašenka zatvoru gdje je razgovarao sa uhapšenim predstavnicima opozicije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u ponedjeljak da će policija u Bjelorusiji koristiti "ukoliko to bude bilo neophodno" bojevu municiju da bi rasterala proteste protiv Lukašenka.

Nekoliko stotina bjeloruskih demonstranata uhapšeno je u nedjeljnu na novim protestima desetina hiljada ljudi koji traže ostavku predsjednika Bjelorusije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније