Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 10. 2020. 23:40   >>  23:38

DETONACIJA 500 TONA TNT-a

Eksplozija u Bejrutu jedna od najjačih u istoriji

Eksplozija koja je u avgustu opustošila velike djelove Bejruta, glavnog grada Libana, bila je jedna od najjačih nenuklearnih eksplozija u istoriji, kažu stručnjaci britanskog Univerziteta u Šefildu.

Oni su izračunali da je ta eksplozija imala snagu detonacije 500 tona TNT-a, odnosno intenzitet 1,1 kilotona, prenio je britanski BBC.

To je približno jednoj dvadesetini jačine atomske bombe bačene na Hirošimu, u Japanu, 1945. godine. Ta bomba je bila u rasponu od 13-15 kilotona TNT-a.

Najveća slučajna nenuklearna eksplozija u istoriji dogodila se u Halifaksu u Novoj Škotskoj 1917. godine, kada su se sudarila dva broda od kojih je jedan prevozio eksploziv. Ta esplozija je bila ekvivalenta detonaciji skoro tri kilotona TNT-a.

Eksplozija 4. avgusta u Bejrutu je bila posljedica slučajne detonacije približno 2.750 tona nepravilno uskladištenog amonijum-nitrata. Poginulo je 190 ljudi, a povrijeđeno više od 6.000 ljudi.

Britanski tim je do zaključka o jačini eksplozije došao sastavljajući mapu širenja udarnog talasa Bejrutom na osnovu proučavanja 16 video-snimaka eksplozije, objavljenih na društvenim mrežama.

Grupa britanskih istraživača se nada da njen rad može pomoći planerima za vanredne situacije da se pripreme za buduće katastrofe u gradovima, odnosno kako graditi otpornije zgrade, rekao je Sem Rigbi iz istraživačke grupe.

To se odnosi i na zastakljivanje pošto je u Bejrutu bilo oštećenja stakala na deset kilometara od centra eksplozije, a poznato je da pad stakla izaziva mnogo povreda, dodao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније