Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 10. 2020. 21:55   >>  21:55

TRAŽE SE RUSI

Raspisane potjernice zbog eksplozije u Bejrutu

Glavni istražitelj razorne eksplozije koja se u avgustu dogodila u bejrutskoj luci izdao je danas dvije potjernice za kapetanom i vlasnikom broda koji je dopremio hiljade tona amonijum nitrata u Bejrut prije sedam godina, javila je Nacionalna novinska agencija.

Gotovo 3.000 tona amonijum nitrata uskladištenog u toj luci eksplodiralo je 4. avgusta, kada je stradalo 193 osoba, a povrijeđeno 6.500 ljudi. Pričinjena šteta je preko milijardi dolara.

Novinska agencija je navela da je sudija Fadi Savan slučaj predao državnom tužilaštvu i tražio od Interpola pritvaranje dva državljanina Rusije.

Agencija nije dala imena dvojice Rusa ali je Boris Prokošev bio kapetan broda MV Rosus koji je doplovio iz Turske u Bejrut 2013. godine.

Igor Grehuškin, ruski biznismen, koji živi na Kipru kupio je taj teretni brod 2012. godine od kiparskog biznismena Haralambosa Manolija.

Grehuškina je policija ispitivala u avgustu na zahtjev kancelarije Interpola u Libanu.

Više od 20 ljudi, većinom lučkih i carinskih zvaničnika, pritvoreno je poslije eksplozije koja se smatra jednom od najvećih nenuklearnih eksplozija ikada zabilježenih.

Brod je poslat iz gruzijske luke Batumi na Crnom moru sa 2.755 tona amonijum nitrata, a tovar je bio namijenjen kompaniji eksploziva u Mozambiku.

Nepredviđeno je uplovio u Bejrut u novembru 2013, a u oktobru naredne godine amonijum nitrat je premješten u Skladište 12 u luci i tamo je ostao dok nije eksplodirao.

Brod nikada nije isplovio i potonuo je u luci u februru 2018. godine, sudeći po libanskim zvaničnim dokumentima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније