Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 10. 2020. 10:40   >>  10:57

NAGORNO-KARABAH

Azerbejdžan granatirao jermenske položaje

Azerbejdžanske oružane snage u srijedu uveče su granatirale jermenske položaje u Nagorno-Karabahu, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Prema Ministarstvu, snage su izvele "artiljerijske udare na položaje jermenskih snaga raspoređenih na okupiranim teritorijama", prenosi TAS S.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je 27. septembra, borbe se vode na spornoj teritoriji. I Azerbejdžan i Jermenija uveli su vanredno stanje i proglasili mobilizaciju.

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana zbog regiona Nagorno-Karabah, sporne teritorije koja je bila dio Azerbejdžana prije raspada Sovjetskog Saveza, ali je prvenstveno naseljena etničkim Jermenima, izbio je u februaru 1988. godine nakon što je ta autonomna oblast najavila povlačenje iz Azerbejdžanske sovjetske socijalističke republike.

U periodu 1992-1994, tenzije su prerasle u veliku vojnu akciju za kontrolu nad enklavom i sedam susjednih teritorija nakon što je Azerbejdžan izgubio kontrolu nad njima.

Razgovori o nagodbi oko Nagorno-Karabaha traju od 1992. godine u okviru Minsk grupe OEBS-a, koju vode tri kopredsjedavajuća - Rusija, Francuska i SAD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније