Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 10. 2020. 10:00   >>  09:59 2

PUTIN MAKRONU

Neprihvatljivi pokušaji miješanja u stvari Bjelorusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je francuskom kolegi Emanuelu Makronu u razgovoru o Bjelorusiji da je "neprihvatljiv" svaki pokušaj miješanja u pitanja jedne suverene zemlje, saopštio je Kremlj.

"Načelan stav" Rusije je da su svi "pokušaji miješanja u unutrašnja pitanja jedne suverene zemlje i spoljnih pritisaka na legitimne vlasti neprihvatljivi", navodi se u saopštenju ruskog predsjedništva.

Putin i Makron razgovarali su juče telefonom dan poslije Putinovog sastanka u Viljnjusu sa šeficom bjeloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom. U saopštenju Kremlja to, međutim nije pomenuto, navodi agencija Frans pres.

U Bjelorusiji se nedjeljama održavaju protesti poslije ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji opozicija osporava.

Makron vodi politiku dijaloga sa Rusijom, a taj stav povremeno ga dovodi u sukob sa saveznicima u Evropskoj uniji.

On, međutim, u posljednje vrijeme mijenja tu politiku i približava se tvrđem stavu Njemačke, na primjer kada je francusko ministarstvo spoljnih poslova opisalo trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog kao "kriminalni čin".

Po bjeloruskom pitanju Makron je obećao da će pomoći u posredovanju u političkoj krizi.

"Cilj je mirna tranzicija, osobađanje osoba koje su u zatvoru zbog svojih političkih uvjerenja i održavanje izbora u slobodnom okruženju, pod međunarodnim nadzorom, rekao je Makron u utorak u Litvaniji poslije sastanka sa Tihanovskajom.

Tihanovskaja treba da se obrati francuskim poslanicima 7. oktobra.

Makron je nedavno pokušao da razjasni cilj "dijaloga" koji želi da EU vodi sa Moskvom.

"To će nam dozvoliti da izgradimo mnogo stabilniji odnos (sa Rusijom), koji više štiti", rekao je Makron juče prilikom posjete Letoniji.

Makron je podsjetio da su odnosi sa Rusijom pogoršani zbog ukrajinskog sukoba i "okupacije Ukrajine".

"Uveli smo sankcije koje nijesu bile mnogo efikasne", rekao je Makron i izrazio želju za neku vrstu normalizacije odnosa EU sa Rusijom zato što oni dijele isti prostor, ne žele da ima sajber napada i dalje destabilizacije evropske demokratije, a zalažu se i za rješenje regionalnih sukoba, na prvom mjestu u Ukrajini.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније