Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 09. 2020. 20:56 >> 20:57

U 92. GODINI

Preminuo emir Kuvajta

Kuvajtski emir, šeik Sabah el Ahmad el Džaber el Sabah preminuo je danas u 92. godini, saopštila je kraljevska palata Kuvajta.

"Sa velikom tugom saopštavamo da je šeik Sabah el Ahmada el Džabera el Sabah umro", izjavio je ministar zadužen za dvorska pitanja u audio poruci emitovanoj na tamošnjoj televiziji.

Kuvajtska televizija je prekinula program i emitovala stihove Kurana prije zvaničnog saopštavanja smrti emira.

Emir je poslije hospitalizacije 18. jula, dio ovlašćenja privremeno predao princu prestonasljedniku, šeiku Navafu el Ahmadu el Džaberu el Sabahu. On je emirov polubrat, ima 83 godine i trebalo bi da ga naslijedi kao šef države.

Šeik Sabah smatra se arhitektom spoljne politike modernog Kuvajta jer zemlja istovremeno veliki saveznik SAD i Saudijske Arabije, a ima i dobre odnose sa rivalskim Iranom.

Njegova vladavina, koja je počela 2006. godine ipak je obilježena političkim turbulencijama, protestima i hapšenjem opozicionara, kao i padom cijene nafte od koje Kuvajt zavisi.

Emir, koji je smatran liberalom, sproveo je ekonomske i društvene reforme i zalagao se za prava žena.

Očekuje se da će njegov nasljednik nastaviti sličnu politiku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније