Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ b92/tanjug ]

25. 09. 2020. 21:52   >>  22:00

MMF

Ekonomski izgledi bolji nego prije tri mjeseca

Globalni ekonomski izgledi nijesu baš tako tmurni kao što se procjenjivalo prije samo tri mjeseca, izjavio je portparol Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Geri Rajs.

Rajs je to obrazložio pozivajući se na bolje pokazatelje od očekivanih iz Kine i drugih naprednih ekonomija.

Rajs je međutim dodao, na redovnom brifingu za novinare, da su ukupni globalni izgledi i dalje izazovni kao rezultat pandemije koronavirusa i njenog uticaja na mnoge ekonomske sektore, prenosi Rojters.

Situacija je i dalje "nesigurna" u mnogim zemljama u razvoju i na tržištima u usponu, osim u Kini, istakao je on, napominjući da je MMF zabrinut zbog porasta nivoa duga.

Fond treba da objavi novi izvještaj o svjetskim ekonomskim perspektivama 13. oktobra. MMF je u junu dodatno produbio prognozu pada globalnog BDP-a za 2020. godinu na 4,9 posto, u odnosu na aprilsku procenu o padu od 3,0 odsto.

Rajs nije iznosio nikakve nove cifre, ali je rekao da su nedavni podaci iz Kine i drugih razvijenih ekonomija bolji od očekivanih.

"Naglasio bih ipak da opasnost nije prošla i da su izgledi i dalje vrlo izazovni, prije svega za mnoga tržišta u uspon u i zemlje u razvoju, uz izuzetak Kine", kazao je Rajs, napominjući da se mnoge od njih suočavaju s kontinuirano slabom domaćom i inostranom tražnjom, padom doznaka i prihoda od turizma.

"Sve u svemu, zabrinuti smo da ova kriza ne poništi napredak u smanjenju siromaštva postignut posljednjih godina i ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja”, rekao je Rajs.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније