Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 09. 2020. 22:05 >> 22:06
3

GODIŠNJICA JEVREJSKE GRUPACIJE

Merkel osudila ''sramotu'' oživljavanja antisemitizma

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas zadovoljstvo zbog obnove jeverjskog života u Njemačkoj ali je ukazala na "sramotu" sve otvorenijeg antisemitizma i rasizma na obilježavanju 70. godišnjice glavne jevrejske grupacije u zemlji. na 70. godišnjicu jevrejske grupacije.

Centralni savjet Jevreja osnovan je 1950. da predstavlja Jevreje koji su preživjeli nacistički holokaust.

Ukazujući da mnogi preživjeli poslije holokausta nisu mogli da zamisle budućnost u Njemačkoj, Merkel je rekla na ceremoniji organizovanoj u Berlinu, u najvećoj sinagogi u zemlji, da je savjet prvobitno zamišljen kao privremeno tIJelo koje će im pomoći da emigriraju.

Međutim u decenijama poslije ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990, posebno jevrejska zajednica u Njemačkoj je rasla i jačala.

"Možemo se radovati procvatu jevrejskog života. Istovremeno, mnogi Jevreji u Njemačkoj više se ne osjećaju sigurno ili poštovano. To je sramota i veoma se stidim zbog izraza rasizma i antisemitizma u ovim vremenima," rekla je Merkel.

Ona je rekla da je veoma zabrinuta zbog toga i ukazala da rasizam i antisemitizam nikad nisu nestali ali da su sada već neko vreme postali "vidljiviji i nesputaniji".

"Uvrede, prijetnje i teorije zavjere otvoreno su usmjerene protiv jevrejskih građana. O tome ne smemo da ćutimo", upozorila je kancelarka dodajući "znamo koliko brzo od riječi mogu postati djela".

Kancelarka je rekla da su obrazovanje i dijalog najbolji način da se spriječe činovi mržnje ali kad su te alatke nedovoljne puna snaga zakona mora biti primijenjena.

Ona je ukazala na napore njemačke vlade da poboljša bezbjednost kod jevrejskih objekata i da se obavežu društvene mreže da prijavljuju ilegalne sadržaje, kao i imenovanje posebne osobe koja će se baviti pitanjima antisemitizma.

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer je povodom jubileja rekao da je Centralni savet Jevreja "važan glas koji je potreban i koji se čuje", prenosi Dojče vele.

Jevrejski život se tokom proteklih decenija razvio "u svojoj kompletnoj raznolikosti", rekao je Štajnmajer ali je i naglasio da su Jevreji u Njemačkoj bili i ostali ugroženi.

Prije dolaska nacista Njemačka je imala jevrejsku zajednicu od 500.000. U zemlji od 83 miliona ljudi sada ima oko 200.000 Jevreja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније