Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 09. 2020. 11:07   >>  11:07 1

NJEMAČKA VLADA

Potvrđeno trovanje Navaljnog novičokom

Njemačka vlada saopštila je danas da su specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetskog vremena.

Njemačka vojna laboratorija prethodno je potvrdila postojanje te supstance u uzorcima uzetih od Navaljnog.

Portparol njemačke vlade Štefan Zajbert rekao je danas da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja takođe dobila uzorke uzete od Navaljnog i da preduzima korake da ih testira u svojim referentnim laboratorijama.

Navaljnom je pozlilo u rusiji na domaćem avio letu, 20. avgusta, kada je avion prinudno prizemljen da bi opozicionar bio primljen u bolnicu u Sibiru. Odatle je dva dana kasnije prebačen u Njemački gdje se od tada liječi.

Berlin traži od Rusije da ispita taj slučaj. Zibert je i danas ponovio zahtjev Njemačke da Rusija da objašnjenje za to što se desilo opozicionaru.

Kremlj je demantovao bilo kakvu zvaničnu umiješanost u taj slučaj optužujući Zapad da pokušava da ocrni Moskvu. Kremlj optužuje Njemačku da odugovlači da sarađuje sa ruskim zahtjevima da im pomogne u istrazi i da odbija da im pošalje uzorke nalaza o trovanju iz njemačkih laboratorija.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od nedjelju dana i liječen protivotrovom prije nego što su bolnički zvaničnici prije nedjelju dana rekli da mu se stanje dovoljno poboljšalo da mogu da ga izvedu iz kome. Ne zna se kada će berlinska bolnica Šarite gdje se liječe izdati novi izvještaj o njegovom stanju.

Rusija je ranije navela da ruski ljekari nijesu našli tragove otrova na uzorcima Navaljnog i traže od njemačkih vlasti da im dostave sve njihove nalaze i uzete uzorke da oni provjere.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније