Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

13. 09. 2020. 23:34 >> 23:36

MIGRANTI U GRČKOJ NEZADOVOLJNI

Novi migrantski kamp na Lezbosu za pet dana

Grčke vlasti dale su danas uvjeravanja da će novi migrantski kamp, koji treba da prihvati migrante iz izgorjelog kampa Moria na ostrvu Lezbosu, biti spreman "za pet dana", dok su migranti na ostrvu ponovo protestovali.

"Operacija će biti završena za pet dana. Svi će biti smješteni u novi kamp", rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarači koji koordiniše radovima na Lezbosu posljednja dva dana.

Hiljade migrantskih porodica spava na putu, na trotoarima i na poljima Lezbosa već nekoliko noći od kada su ogromni požari u utorak i srijedu uništili velike djelove kampa Moria, kao i centar za registraciju i identifikaciju. U požarima nije bilo nastradalih.

Kamp je izgrađen 2015. godine, za migrante koji dolaze iz susjedne Turske u nadi da će moći da idu dalje ka Evropi. U njemu je bilo više od 12.000 osoba uključujući 4.000 djece što je četiri puta više od njegovog prvobitnog kapaciteta.

Posljednjih godina nedostatak higijene i prenatrpanost kampa Moria kritikovale su nevladine organizacije za odbranu prava izbjeglica i redovno pozivale grčke vlasti da prebace najosjetljivije stanovnike u kopneni dio zemlje.

Migranti su danas ponovo mirno protestovali, javila je agencija Frans pres.

"Spasite nas Evropo", pisalo je na nekim transparentima.

Od juče 300 ljudi smješteno je u novi kamp podignut na državnom zemljištu tri kilometra udaljenom od Mitilene, glavnog mjesta na ostrvu.

Vlasti su navele da će uvesti restrikcije za izlazak iz kampa zbog opasnosti od širenja zaraze korona virusom. Minsitar Mitarači rekao je da se procjenjuje da bi oko 200 izbjeglica moglo da bude zaraženo.

Međutim stotine migranata odbijaju da se registruju i da uđu u novi kamp navodeći da im je dosta da poslije čekanja mjesecima, a za neke godinama, u kampu Moria, da budu prebačeni u objekte u kontinentalnom dijelu Grčke.

Brojni migranti strahuju od ponovnog zatvaranja pošto su u kampu Moria bili zatvoreni zbog epidemije korona virusom i niko ne želi ponovo da proživi te uslove, nedostatak higijene, nasilje i skoro svakodnevne tuče između različitih etničkih grupa.

Demonstracije su već održane u subotu nedaleko od novog kampa kada su migranti uzvikivali da traže slobodu i da hoće da napuste Moriu. Bacali su kamenje, a policija uzvraćala suzavcem.

Interventne jedinice poslate iz Atine posljednjih dana su blokirale novinarima pristup novom kampu.

Migrantski kampovi širom Grčke, uključujući i kamp Moria, su u karantinu od sredine marta zbog Kovida-19. Nekoliko stotina slučajeva zaraze je do sada zabilježeno u tim objektima.

Brojne nevladine organizacije i Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) ocijenili su mjere izolacije u kampovima "diskriminatornim" i "pretjeranim" pošto je grčka vlada ukinula izolaciju u zemlji početkom maja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније