Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

13. 09. 2020. 15:49   >>  15:51

U IZRAELU

Nastavljeni protesti ispred rezidencije Netanjahua

Hiljade Izraelaca protestovale su ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanjahua u centralnom Jerusalimu kasno sinoć, zahtijevajući da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju i lošeg odgovora na pandemiju korona virusa.

U vrijeme kada se u Izraelu bilježi rekordan broj novozaraženih svakog dana očekuje se da se u toj zemlji uvedu oštre mjere izolacije ove nedjelje pred jevrejsku Novu godinu.

Jučerašnje demonstracije su izbile dan pošto je Izrael objavio sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Bahreinom, drugom arapskom zemljom Zaliva s kojom je normalizovao odnose za manje od mjesec dana.

Objava o tome imala je malo uticaja na hiljade demonstranata koji se okupljalju ispred Netanjahuove rezidencije tokom čitavog ljeta jednom nedjeljno.

Sinoćne demontracije održane su 12. sedmicu zaredom, navode izraelski mediji.

Demonstracije protiv Netanjahua zbog korupcije su se proširile i pridružili su im se demonstranti, između ostalih vlasnici restorana i sala za proslave, koji protestuju zbog njegovog lošeg odgovora na zdravstvenu krizu i ekonomske posljedice te krize.

Kasno sinoć policija je pritvorila nekoliko demonstranata.

Izrael je hvaljen na početku pandemije, jer je brzo zatvorio granice zemlje i činilo se da je širenje zaraze bilo pod kontrolom.

Međutim, Netanjahu se našao na udaru kritika, jer je isuviše brzo otvorio ekonomiju u maju i od onda broj novih slučajeva zaraze naglo raste, a vlada se krivi zbog rastuće nezaposlenosti.

Mnogi radnici i poslodavci strahuju da će ponovno zatvaranje firmi imati razorne posljedice.

Među demonstrantima ima puno nezaposlenih.

Prošle nedjelje je Netanjahu najavio policijski čas u 40 gradova koji su jako pogođeni zarazom, ali je odustao od najavljenih preporuka o potpunoj izolaciji zbog protivljenja religioznih političara.

On je optužen za prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih u nizu skandala zbog primanja skupih poklon i pružanja usluga bogatim saradnicima.

Izraelski lider poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje policiju, tužioce i medije da kuju zavjeru protiv njega, a demonstrante označava ljevičarima i anarhistima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније