Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 09. 2020. 20:49   >>  21:00

U PARIZU

Više od 250 uhapšenih na protestu Žutih prsluka

Francuska policija je danas bacala suzavac i uhapsila više od 250 osoba u Parizu, tokom sukoba s demonstrantima iz pokreta "Žuti prsluci".

Demonstranti su danas pokušali da ožive taj antivladin pokret koji je splasnuo usljed uvođenja vanrednih mjera zbog korona virusa pre šest mjeseci, navodi agencija Rojters.

Vlasti su odobrile dvije protestne šetnje u Parizu najavljene za danas, na kojima su se do sredine dana okupile stotine demonstranata.

Jedna šetnja je održana bez incidenata, a druga je prekinuta pošto se policija sukobila s demonstrantima koji su napustilu predviđenu rutu i zapalili kontejnere i jedan automobil.

Policija je često bacala suzavac da bi rastjerala male grupe demonstranata, što je predveče i uspjela.

Vlasti su navele da su do 18.00 uhapsile 256 osoba, mnoge zbog nošenja sredstava koja mogu da se upotrebe kao oružje.

Pokret "Žuti prsluci" nastao je u novembru 2018. godine, kada su stotine hiljada ljudi blokirale puteve širom Francuske, protestujući zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Protesti koji su trajali duže od godinu dana ubrzo su se pretvorili u izraz nezavodoljstva građana politikama predsjednika Francuske Emanuela Makrona, za koje tvrde da idu u prilog bogatima i velikim kompanijama.

Obnova protesta "Žutih prsluka" dolazi u trenutku kada se Francuska bori s rastom broja novozaraženih korona virusom. Francuska je u četvrtak prijavila najveći broj potvrđenih slučajeva infekcije u jednom danu od početka epidemije, gotovo 10.000.

Policija je pozvala demonstrante da poštuju mjere protiv korona virusa na protestima u Parizu, koji spada u "crvenu zonu", oblast s visokim rizikom od zaraze i gdje je obavezno nošenje maske na ulici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније