Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Anadolija

11. 09. 2020. 23:17 >> 23:17

POVEĆAVAJU RAZMJENU

Britanija s Japanom postigla prvi trgovinski sporazum nakon Bregzita

Velika Britanija je s Japanom postigla prvi veliki trgovinski sporazum nakon izlaska iz Evropske unije (EU) koji je opisala "istorijskim trenutkom" u vrijeme napetih trgovinskih pregovora s Briselom.

Japan i Velika Britanija u petak su potvrdili postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini nakon Bregzita. Ovo je prvi trgovinski sporazum Velike Britanije nakon što je napustila EU.

Saopštenje o sporazumu je objavljeno nakon virtuelnog sastanka japanskog ministra vanjskih poslova Toshimitsua Motegija i britanske ministarke za trgovinu Liz Truss.

Trgovinski sporazum će omogućiti nesmetane bilateralne trgovinske odnose nakon okončanja tranzicionog perioda izlaska Velike Britanije iz EU-a u decembru.

Dvije ekonomije, obje dio grupe G20 najvećih svjetskih ekonomija, rade na sprovođenju novog sporazuma do januara naredne godine.

Japan i Velika Britanija od juna ove godine vode razgovore koji su kulminirali ovim dogovorom sličnom trgovinskom sporazumu između Japana i EU-a koji je na snazi od februara 2019. godine.

Vlada Velike Britanije je saopštila da će sporazumom trgovinska razmjena s Japanom biti povećana za oko 15,2 milijarde funti (20,6 milijardi dolara) sa postojećih 37 milijardi dolara.

"Britanske kompanije će imati koristi od bescarinske trgovine u 99 posto izvoza u Japan", saopštila je britanska vlada, napominjući da je sporazum "važan korak ka pridruživanju" Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP).

"Ovo će britanskim kompanijama osigurati pristup azijsko-pacifičkom regionu i pomoći u povećanju otpornosti i raznolikosti naših lanaca snabdijevanja", navodi se dalje u saopćenju.

Velika Britanija je 31. januara napustila Evropsku uniju (EU) i postala prva zemlja koja je istupila iz tog bloka, ali se i dalje nalazi u tranzicionom periodu koji bi trebao biti okončan do kraja 2020. godine. Tokom tranzicionog perioda, vlada te zemlje pregovara s rukovodstvom Unije o budućim odnosima.

Velika Britanija je od 1973. godine bila članica EU-a, a odluka o Bregzitu donesena je na referendumu održanom 2016., kada je 52 posto birača glasalo za izlazak iz bloka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније