Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

07. 09. 2020. 20:30   >>  20:30

PROTIV OSAM OSOBA

Donijete pravosnažne presude o ubistvu Kašogija

Državna televizija Saudijske Arabije kaže da su donijete konačne presude povodom ubistva kolumniste "Vašington Posta" i kritičara saudijske vlasti Džamala Kašogija, a njegova porodica je objavila da je pet osoba pošteđeno od pogubljenja.

Krivični sud u Rijadu donio je danas pravosnažne presude protiv osam osoba.

Sud je izrekao maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za pet, jednom je izrečena kazna od 10 godina, a dva druga su dobila po sedam godina zatvora.

Sem toga, državna televizija Saudijske Arabije nije objavila podatke iz presuda Krivičnog suda u Rijadu protiv osmorice saudijskih državljana čija imena nisu objavljena.

Grupe za zaštitu prava i nezavisni istraživač UN su kritikovali suđenje, primijetivši da nijedan visoki zvaničnik niti bilo ko za koga se sumnja da je naredio ubistvo, nije proglašen krivim. Nezavisnost suda takođe je dovedena u pitanje.

Prije ubistva, Kašogi je u kolumnama za "Vašington Post" kritički pisao o prijestolonasljedniku Saudijske Arabije Mohamedu bin Salmanu. Živio je u emigraciji u Sjedinjenim Državama godinu dana prije no što je ubijen, dok je princ Mohamed nadzirao akciju u Saudijskoj Arabiji protiv aktivista za ljudska prava, pisaca i kritičara uloge te kraljevine u razornom ratu u Jemenu.

Kašogi je ubijen krajem 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Među onima koji su umiješani u ubistvo su jedan ljekar sudske medicine, obavještajci i službenici bezbjednosti i pojedinci koji su radili za kancelariju sudijskog prijestolonasljednika. Prijestolonasljednik je porekao bilo kakvo znanje o toj operaciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније