Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

02. 09. 2020. 22:11 >> 10:05

MAKRON DAO ROK

Sankcije Libanu ako ne sprovedu reforme do kraja oktobra

Francuski predsjednik Emanuel Makron dao je libanskim političarima rok do kraja oktobra da počnu da sprovode reforme ili će im usuprotnom biti uskraćena finansijska pomoć i uvedene sankcije.

Makron je na konferenciji za novinare u Bejrutu takođe rekao da su se politički lideri složili da formiraju vladu eksperata u naredne dvije sedmice kako bi pomogli uspostavljanju novog kursa za Liban koji se urušava pod teretom ekonomskog sloma.

Ovo je druga Makronova zvanična posjeta Bejrutu za manje od mjesec dana, čiji je cilj da podstakne rješavanje finansijske krize koja predstavlja najveću prijetnju za Liban nakon građanskog rata.

Ukoliko reforme ne budu sprovedene, Makron je rekao da Francuska neće pružiti finansijsku pomoć svom bivšem protektoratu i da bi ovoj zemlji mogla da uvede sankcije, ali da one nijesu u planu za oktobar, prenosi Rojters.

Libanski političari, neki od njih bivši ratni komandanti koji su decenijama učestvovali u državnoj korupciji ogromnih razmjera, suočeni su sa zastrašujućim izazovima urušene ekonomije nakon tragične, razorne eksplozije luke u Bejrutu 4. avgusta.

Pritisak koji je došao od Makrona, koji je najavio još jednu posjetu Bejrutu za decembar, već je doveo do postizanja dogovora o izboru Mustafe Adiba za novog premijera Libana. Adib je pozvao na brzo formiranje vlade i obećao da će u što kraćem roku implementirati reforme kako bi osigurao dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније