Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 10. 2013. 15:31 >> 15:31

NOVA RUNDA

Brisel nastavlja pregovore s Turskom

Nakon trogodišnje pauze Evropska unija nastavlja pregovore o članstvu sa Turskom. Pristupni pregovori s Turskom treba da budu ubrzani kako bi se pomoglo Ankari da sprovede demokratske reforme, rekao komesar za proširenje Štefan File.

Evropska unija saglasila se danas da, poslije trogodišnje pauze, nastavi pregovore s Turskom o njenom članstvu u Uniji.

U saopštenju sa sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU u Luksemburgu navodi se da će razgovori biti nastavljeni 5. novembra.

 

 

U junu ove godine, 28 zemalja članica EU se u načelu dogovorilo o nastavku pregovora, ali se od toga odustalo u znak protesta zbog oštrog obračunavanja Turske sa antivladinim demonstrantima ranije ove godine, podsjetio je AFP.

Vlade zemalja EU danas su pristale na novu rundu pristupnih pregovora nakon što je Njemačka omekšala svoj stav prema Turskoj.

Komesar za proširenje EU Štefan File je rekao da pristupni pregovori s Turskom treba da budu ubrzani kako bi se pomoglo Ankari da sprovede demokratske reforme i poslije nedavnih napora Turske.

Ranije ovog mjeseca, Evropska komisija je pohvalila nedavne reforme pravosuđa u Turskoj i vladino saopštenje od prošlog mjeseca da donosi paket zakona, čiji je cilj spasavanje mirovnog procesa sa kurdskim pobunjenicima, navodi Rojters.

Komisija je pri tom, ipak, optužila Tursku za prekomjernu upotrebu sile da bi suzbila proteste ranije ove godine u kojima je poginulo šestoro ljudi, a povrijeđeno više od 8.000 tokom dvije sedmice sukobljavanja u junu.

Turska je 2005. godine započela pregovore o ulasku u EU, 18 godina nakon što je aplicirala, ali je taj proces usporilo nekoliko političkih prepreka, kao što su pitanje podijeljenog Kipra i opiranja Njemačke i Francuske članstvu Turske u EU.

U pregovorima EU sa Turskom sada se otvara jedno od 30 poglavlja koja su uslov za članstvo, a to je kako zemlja troši pomoć EU za siromašne regione.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније