Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 10. 2013. 12:37 >> 12:37

SUSPENDOVANO PRIMIRJE

Kurdi prijete novim borbama u Turskoj

Kurdski pobunjenici su spremni da ponovo uđu u Tursku iz Iraka, najavio je šef političkog krila i jedan od osnivača Kurdske radničke partije (PKK) Čemil Bajik.

On je, u intervjuu agenciji Rojters, optužio Tursku za rat protiv Kurda u Siriji, podržavajući islamističke pobunjenike na sjeveru te zemlje. 

 

 

Ankara, međutim, negira da podržava bilo koju pobunjeničku frakciju u Siriji protiv Kurda i ističe da ima redovne razgovore sa vođama sirijskih Kurda. 

U martu je proglašeno primirje između kurdskih pobunjenika i Turske, i kurdski gerilci su se povukli u Irak, ali je povlačenje prošlog mjeseca suspendovano pošto pobunjenici tvrde da se Ankara nije pridržavala dogovora.“

Proces je okončan, podvukao je Bajik naglasivši da Turska mora prihvatiti suštinske pregovore sa kurdskim pokretom ili će doći do građanskog rata u Turskoj. 

Kao preduslov za pregovore PKK zahtijeva poboljšanje uslova u kojima se u pritvoru drži vođa ovog pokreta Abdulah Ečalan, ali i zagarantovane izmjene Ustava, kao i uključenje jedne treće strane koja bi nadgledala proces.“

Trenutno se pripremamo za povratak naših grupa na sjever Kurdistana ako vlada ne bude prihvatila naše uslove”, naglasio je Bajik. 

Inače sjeverni Kurdistan, kako nazivaju u PKK, je dio Turske na granici sa Irakom.PKK je započela oružanu borbu protiv Turske 1984.godine sa ciljem proglašenja svoje države na jugoistoku Turske.„

Kada turska vlada pomaže banditskim grupama i vodi rat protiv našeg naroda na zapadu Kurdistana pravo je kurdskog naroda da borbe prenese u Tursku“, podvukao je Bajik.
 

On je naglasio da će, ako turska vlada bude nastavila sa borbama u Siriji, sjeverni Kurdistan postati bojno polje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније