Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 10. 2013. 10:27 >> 10:28

KRATKOROČNO

Prva gej vjenčanja u Australiji

Lokalni parlament Kanbere usvojio je prvi zakon koji omogućava vjenčanje homoseksualnih parova u Australiji, koji bi, mogao da važi samo kratko.

Skupština glavnog grada usvojila je glasovima poslanika Laburističke i zelene stranke zakon, protiv kojeg su glasali odbornici Liberalne stranke.

 

 

Prvo vječanje moglo bi se održati već u decembru, ali je savezni državni tužilac, inače poslanik Liberalne stranke, Džordž Brendis najavio da će vlada preduzeti pravne korake protiv ovog zakona. 

Predsjednik vlasti “Kanbera teritori” Keti Galager odbila je zahtjev Brendisa da se sačeka dok Viši sud ne da svoje mišljenje o novom zakonu, prenosi AP. 

Inače zakon Australije je 2004.specijalno izmijenjen i u njemu jasno stoji da u brak mogu da stupe samo osobe različitog pola.Međutim on, kako tvrde pojedini pravnici, omogućava lokalnim vlastima da odobre homoseksualne brakove. 

Australijski premijer Toni Abot se protivi gej-brakovima i njegova koalicija je posljednjih godina odbacila više zahtjeva za promjenom zakona. 

Njegova sestra Kristin Forster na nacionalnoj televiziji rekla je da već šest godina živi sa svojom partnerkom Virdžinijom Edvards i da se neće vjenčati sve dok to ne bude bilo moguće u rodnom Sidneju. 

Forster je dalje tvrdila da premijer podržava njenu vezu, ali da su suprotnog mišljenja u vezi legalizacije gej-brakova.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније