Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

26. 08. 2020. 23:03   >>  23:04

OTKAZANI LETOVI

Sjeverna i Južna Koreja spremaju se za jak tajfun

Stotine letova otakazano je u Južnoj Koreji dok je sjevernokorejski vođa izrazio zabrinutost oko mogućeg gubitka života i usjeva zbog nadolazećeg tajfuna koji meteorolozi prognoziraju da će biti jedan od najsnažnijih koji će pogoditu korejsko poluostrvo ove godine.

Sa maksimalnom jačinom vjetra od 162 kilometra na sat tajfun Bavi već je stigao do južnokorejskog ostrva Džedžu danas popodne po lokalnom vremenu, plaveći puteve, rušeći drveće i otkidajući putnu signalizaciju dok je prelazio preko zapadnih obala ostrva. Za sada nema izvještaja o mogućim stradalim.

Južnokrejska meteorološka agencija javila je da će tajfun stići do kopnenog dijela zemlje noćas, a do zapadnog dijela Sjeverne Koreje rano sjutra. Agencija je upozorila na moguće velike štete koje mogu da izazovu vrlo jaki vjetrovi i velike padavine.

Više od 460 lokalnih letova sa ostrva Džedžu otkazano je danas, javila je kompanija Korejskih aerodroma.

Južnokorejske vlasti takođe zatvaraju javne parkove i pomjeraju stotine ribarskih brodova i drugih plovila, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosti.

U glavnom gradu Seulu zdravstveni radnici uklonili su neke privremene stanice za testiranje na koronavirus iz straha da šatori i kiosci neće izdržati jak vjetar.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA javila je da je na jučerašnjem sastanku vladajuće stranke vođa zemlje Kim Džong Un pozvao da se sprovedu detaljne pripreme da bi se minimizirao broj nastradalih i šteta od tajfuna.

Tajfun dolazi samo nekoliko nedjelja poslije jakih kiša koje su izazvale plavljenje i velike štete domovima i usjevima u Sjevernoj Koreji. Time je dodatno narušena privreda već pogođena američkim sankcijama zbog sjevernokorejskog nuklearnog oružja i zatvaranjima granice u jeku pandemije koronavirusa.

KCNA je javila ranije da je upozorenje na tajfun izdato u većini oblasti u zemlji, a zvaničnici su sklanjali ribarske čamce i stavljali zaštitu na zgrade, farme i željeznicu.

U Kini vlasti su prekinule trajektnu službu preko Žutog mora od sjeverne luke Dajlan do gradova Veihai i Jantaj na Poluostrvu Šandong, kako se tajfun približava regionu. Gradska vlada Dajlana, koji ima sedam miliona stanovnika, izdala je saopštenje u kome poziva građane da ostanu u kućama kada god je to moguće danas i sjutra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније