Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: R.B. ]

25. 08. 2020. 23:05 >> 23:07

ZAHVALJUJUĆI VAKCINACIJI

SZO: U Africi više nema dječije paralize

Svjetska zdravstvena organizacija je danas zvanično proglasila da je dječija paraliza (polio) iskorijenjena u Africi jer zahvaljujući masovnoj vakcinaciji djece četiri uzastopne godine nema ni jednog prijavljenog slučaja.

"Danas članovi Komisije za sertifikaciju za region Afrike proglašavaju da je prenos polio virusa prekinut u Africi", rekla je predsjednica Komisije, doktorka Rouz Leke, prenijela je agencija AFP.

Direktorka Svjetske zdravstvene organizacije za Afriku Mašidiso Moeti rekla je da je to istorijski trenutak za taj kontinent, i da od sada tamo ne mora da se strahuje od infekcije poliom.

Za tu bolest nema lijeka, ali polio-vakcina štiti doživotno.

Izazvana divljim polio virusom, dječija paraliza - poliomijelitis je zarazna bolest koja uglavnom pogađa djecu mlađu od pet godina, napada koštanu srž i može da izazove nepovratnu paralizu i smrt kada pogodi mišiće grudnog koša.

Prije dvadeset i pet godina hiljade djece u Africi su bile zaražene poliovirusom koji izaziva ovu infektivnu bolest.

Nigerija je bila posljednja afrička država u kojoj se zadržala ta bolest i slučajevi iz te zemlje su činili više od polovine svih slučajeva u svijetu.

Kampanja vakcinacije u Nigeriji zahtijevala je veliki napor jer je bilo teško doprijeti do udaljenih i opasnih naselja. Tu je bila i opasnost od ekstremista, a neki zdravstveni radnici su ubijeni tokom vakcinacije, piše BBC.

Bolest je bila endemska svuda u svijetu do otkrića vakcine 1950-ih, a sada je ima još samo u Avganistanu i Pakistanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније