Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 08. 2020. 22:27 >> 22:32

U MILVOKIJU

Počinje četvorodnevna konvencija Demokrata

U Sjedinjenim Državama počinje četvorodnevna nacionalna konvencija Demokratske stranke, na kojoj će Džo Bajden i zvanično prihvatiti nominaciju za predsjedničkog kandidata na novembarskim izborima.

Demokratska nacionalna konvencija, uz republikansku jedan od najvećih političkih događaja u predizbornoj kampanji, počinje večeras sa sloganom “Mi, narod” (We, the people).

Grad domaćin konvencije je Milvoki, u Viskonsinu, ali će zbog pandemije koronavirusa veći dio ceremonije biti virtuelan.

Planirani su govori vodećih demokrata – od bivše demokratske kandidatkinje Hilari Klinton i bivšeg predsjednika Baraka Obame do liberalne članice Kongresa iz Njujorka, Aleksandrije Okasio -Kortez.

Konvencija će biti održana nakon istorijske odluke bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena da izabere senatorku Kamalu Haris za kandidatkinju za potpredsjednicu. Bivši kandidat za predsjedničku nominaciju, senator Berni Sanders smatra da će izbor Haris poboljšati šanse demokrata.

“Vjerujem da je Kamala – koju poznajem godinama – nevjerovatno pametna i snažna i ne bih volio da sam na mjestu poptredsjednika Pensa tokom potpredsjedničke debate. Mislim da je ona važna za Bajdenovu kampanju i da će biti odlična tokom predizborne kampanje”, kazao je Berni Sanders, senator iz Vermonta. 

“Čuo sam danas da ne ispunjava uslove za potpredsjednicu. Advokat koji je to napisao je veoma kvalifikovan, veoma talentovan”, naveo je Donald Tramp, predsjednik SAD.

Predsjednik Tramp je na nedavnoj konferenciji u Vašingtonu, u odgovoru na pitanje Glasa Amerike, rekao da je čuo ubjedljive argumente kojima se dovodi u pitanje da li Haris ispunjava uslove za potpredsjednicu, zbog imigracionog statusa njenih roditelja.

Senatorka je rođena u Ouklendu u Kaliforniji, a kritičari su Tramov komentar uporedili sa njegovom prethodnom podrškom pokretu koji je dovodio u pitanje državljanstvo bivšeg predsjednika Obame. Savjetnik Trampovog izbornog štaba Džejson Miler optužio je medije zbog toga što su usredsređeni na pitanje da li Haris može biti potpredsjednica.

“Niko u našoj kampanji ne govori o tome. Predsjednik je rekao da se nećemo baviti tim pitanjem. Nismo za to zainteresovani. Prema našem mišljenju, slučaj je zatvoren. Kraj priče”, navodi Džejson Miler, savjetnik Trampovog izbornog štaba. 

Bajden, potpredsjednik SAD za vrijeme Obaminog mandata, biće zvanično imenovan za demokratskog predsjedničkog kandidata u utorak, a nominaciju će formalno prihvatiti tokom govora u četvrtak na kraju konvencije.

Tramp će predsjedničku nominaciju Republikanske stranke prihvatiti na konvenciji koja počinje 24. avgusta.

Milena Đurđić, Glas Amerike

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније