Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: R.B. ]

06. 08. 2020. 21:37   >>  21:39

POKRENUĆE AKCIJU

UN s devet miliona dolara pomaže Bejrutu

Ujedinjene nacije su najavile da će dati devet miliona dolara za hitne potrebe poslije eksplozije koja je u utorak razorila Bejrut i za pomoć gradskim bolnicama.

Zamjenik portparola UN, Farhan Hak, rekao je danas da će poslije isplate novca iz Humanitarnog fonda za Liban, slijediti dodatna novčana pomoć od Centralnog fonda UN za hitne slučajeve.

On je rekao da UN procjenjuje štetu i potrebe poslije razorne eksplozije i nadaju se da će se u ponedjeljak održati sastanak kako bi se 193 zemlje članice obavijestile o rezultatima i pokrenula akcija za pomoć Libanu.

Zamjenik portparola UN je, pozivajući se na izvještaj Svjetske zdravstvene orgnizacije, rekao da su poslije eksplozije u Bejrutu tri bolnice neupotrebljive, a dvije su teško oštećene i da je time izgubljeno oko 500 bolničkih kreveta.

Devet miliona dolara će se upotrebiti za proširenje i osnivanje dodatnih jedinica za intenzinu njegu i za opremu za traumatologiju, respiratore, medicinski materijal i ljekove.

Najavljeno je da će vojni istražitelji sjutra početi da ispituju bivšeg ministra Vlade Libana i rukovodioca bejrutske luke o eksploziji u kojoj je poginulo više od 130 ljudi, a povrijeđeno na hiljade.

Osoba bliska istrazi rekla je da će biti saslušan Gazi Aridi koji je bio ministar zadužen za javne radove 2013. godine, kada je 2.750 tona izuzetno eksplozivnog amonijum-nitrata stiglo brodom, i šef bejrutske luke Hasan Korajtem.

Danas je odlučeno da se zamrznu računi nekolicine osoba, uključujući Korajtema i šefa carinske službe i njegovog prethodnika.

Vlada Libana je u srijedu proglasila dvonedjeljno vanredno stanje i naredila da niz zvaničnika bude u kućnom pritvoru.

Vlasti su takođe najavile da će nalazi istrage eksplozije amonijum-nitrata, koja je razorila bejrutsku luku i oštetila velike djelove grada, objaviti za pet dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније