Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: R.B. ]

06. 08. 2020. 19:13 >> 19:12

ZBOG PANDEMIJE

Turska lira rekordno pala u odnosu na dolar

Turska valuta je danas rekordno pala u odnosu na dolar kao rezultat globalne recesije uslijed pandemije korona virusa. Zvanični kurs danas je 7,2775 turskih lira za jedan dolar.

ValutePad je dijelom podstaknut rastom inflacije, budžetskog deficita i jeftinim kreditima koje je vlada podsticala kako bi se oporavila ekonomija koja je i prije pandemije bila već bila krhka.

Turska se nadala prilivu deviza kroz izvoz, a posebno kroz turizam, ali je prihod i dalje nizak zbog pandemije.

Analitičari smatraju da će za tursku ekonomiju dodatan rizik biti zategnuti odnosi sa Evropskom unijom.

Turskoj prijete sankcije EU zbog planova da traga za naftom i gasom u podmorju spornih voda istočnog Sredozemlja gdje se spori sa Kiprom kao i zbog ponovnog pretvaranja Aja Sofije u džamiju.

Ta zemlja je već pretrpjela valutnu krizu u avgustu 2018. godine, kada je lira pala na 7,24 za dolar, u vrijeme političkih tenzija sa SAD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније