Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: R.B. ]

06. 08. 2020. 20:49   >>  21:21

PAPA FRANJO

"Posjedovanje atomskog oružja nemoralno"

Papa Franjo je danas povodom 75. godišnjice atomskog napada na Hirošimu pozvao na mir i rekao da su upotreba i posjedovanje atomskog oružja nemoralni.

"Nikada nije bilo jasnije da bi, da bi mir mogao da procvjeta, svi ljudi morali da polože ratno oružje, a posebno najmoćnije i najdestruktivnije oružje - nuklearno oružje koje može osakatiti i uništiti cijele gradove, čitave države", rekao je Franjo u poruci organizatorima obilježavanja godišnjice.

Podsjetio je da se tokom posjete Japanu 2019. godine molio na spomeniku mira u Hirošimi i da se sastao sa preživjelima.

"Upotreba atomske energije u svrhe rata je nemoralna, baš kao što je i posjedovanje nuklearnog oružja nemoralno", dodao je papa.

U Japanu se danas obilježava 75 godina od američkog nuklearnog napada na Hirošimu, što je bio prvi takav napad u istoriji čovječanstva.

Komemoracija je održana uprkos pandemiji korona virusa, ali su u Memorijalni park mira ove godine mogli da uđu samo preživjeli i njihove porodice.

SAD su 6. avgusta 1945. godine bacile atomsku bombu na Hirošimu, čime su ubrzale okončanje Drugog svjetskog rata. Do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom umrlo je oko 140.000 stanovnika tog grada.

U narednim godinama, sve do danas, mnogi preživjeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovanih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže tačan broj žrtava bombardovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније