Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila: R.B. ]

05. 08. 2020. 21:31   >>  21:33

NAKON EKSPLOZIJE

UN će povećati hitnu pomoć Libanu

UN su javile da povećavaju hitnu pomoć Libanu poslije eksplozije koja je razorila Bejrut i pozivaju međunarodnu zajednicu da stane uz libanski narod koji je velikodušno primio hiljade palestinskih i sirijskih izbjeglica godinama.

Zamjenik portparola UN Farhan Hak rekao je danas da je među hiljadama povrijeđenih u eksploziji u luci u Bejrutu preko 100 zaposlenih u UN i njihovih članova porodice, a da su među preko 100 poginulih dva člana porodice službenika UN.

On je rekao da su 22 člana mirovnih snaga UN u Libanu među povređenim. Jedan od brodova UN pomorskih snaga koji je bio usidren u luci je oštećen, a mirovnjaci koji su bili na njemu su povrijeđeni, "neki od kojih ozbiljno".

"Očekujemo da će šteta nanijeta luci znatno pogoršati ekonomsku situaciju i situaciju sa hranom u Libanu koji uvozi oko 80-85 odsto svoje hrane", rekao je Hak.

Humanitarna kancelarija UN takođe očekuje da će to uticati na sposobnost UN da dostavi pomoć Siriji zato što je luka u Bejrutu korišćena za slanje pomoći u tu zemlju.

Mirovnjaci UN i zaposleni u toj organizaciji u Libanu pomažu u hitnom odgovoru i stručnjaci su na putu da pomognu operacije spasavanja i potrage, da sprovedu brze procjene situacije na terenu i pomognu da se koordinišu aktivnosti, rekao je Hak.

Glavni prioritet UN je da se pomogne postojećim bolnicama, a Svjetska zdravstvena organizacija radi blsko sa libanskim ministarstvom zdravlja da proceni bolničke kapacitete u Bejrutu, njihovu funkcionalnost i potrebe za dodatnu podršku, posebno u jeku pandemije Kovida-19, dodao je on.

Rekao je da se takođe procjenjuju humanitarne potrebe i potebe za smještajem poslije eksplozije kao i da UN razmatraju sve opcije da nađu način da se pruži finansijska pomoć potrebna za tekuće operacije.

"Obzirom na obim štete izgleda da će biti potrebe za dodatnom međunarodnom pomoći Libanu", rekao je.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније