Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

21. 07. 2020. 11:19   >>  11:25

GRETA DIJELI

Nagradu od milion eura ekološkim grupama

Mlada švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg rekla je da će podijeliti udruženjima za odbranu životne okoline portugalsku nagradu Gulbenkian od milion eura koja joj je dodijeljena.

"To je više novca nego što mogu čak da počnem da zamišljam, ali sav novac od te nagrade preko moje fondacije biće raspodijeljen raznim organizacijama i projektima koji pomažu ljudima u borbi protiv klimatske i ekološke krize, posebno na jugu planete", rekla je sinoć 17-ogodišnja aktivistkinja u videu objavljenom preko Tviter naloga.

Za početak 100.000 eura će biti dato kompaniji SOS Amazonija brazilskog ogranka "Petak za budućnost" radi odgovora na kovid-19 u toj velikoj teritoriji.

Isti iznos će biti dodijeljen "Fondaciji Stop Ekocid", čiji cilj je da se uvede zločin "ekocid" u međunarodno pravosuđe, rekla je Tunberg.

Iznos od milion eura, što je više od sume date dobitniku Nobelove nagrade, najveći je koji je Tunberg do sada dobila. Ona je poznata po tome što je od 2018. učinila popularnim pokret štrajkova i demonstracija mladih za klimu.

Nagrada Gulbenkian za čovječanstvo, koja se dodjeljuje svake godine, najnovija je nagrada sa najvećom nagradnom sumom portugalske fondacije Kalust Gulbenkian.

Cilj je da se oda priznanje osobama, grupama ili organizacijama širom svijeta čiji se doprinosi ublažavanju klimatskih promjena i njihovom prilagođavanju ističu inovacijom i uticajem, navodi se u saopštenju fondacije.

Žirijem, koji uključuje nekoliko naučnika i poznatih klimatskih stručnjaka, predsjedava bivši portugalski predsjednik Žorže Sampajo. Izabrali su Gretu Tunberg među 10 finalista određenih od 136 nominovanih.

Mlada Šveđanka već je 2019. dobila nagradu "Rajt lajvlihud" (RightLivelihoodAwards), koja se smatra alternativnom Nobelovom nagradom, uz koju ide novčani dio od 100.000 eura. Ona je u februaru objavila osnivanje svoje fondacije za raspodjelu tih sredstava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније