Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RSE, Objavila: M.M.Lj. ]

17. 07. 2020. 09:48 >> 09:49
1

UPRKOS PRESUDI O EPLU

EU ne odustaje u bitki za oporezivanje džinova

Uprkos sudskom porazu u poreskom slučaju protiv Epla (Apple) i Irske, Evropska unija ne odustaje u borbi za veće oporezivanje tehnoloških džinova, što bi pored mogućeg sukoba sa SAD moglo da izazove nova sporenja među već duboko podijeljenim članicama Unije, pišu svjetski mediji.

 

Epl je u srijedu, 15. jula, ostvario značajnu pobjedu nad antimonopolskim regulatorima EU s odlukom evropskog suda da poništi njihovu odluku iz 2016, kojom je američkoj kompaniji naloženo da plati 13 milijardi eura neplaćenih poreza Irskoj, piše Njujork tajms (The New York Times).

Odluka Opšteg suda EU, prema ocjeni lista, predstavlja udarac naporima Brisela da suzbije, kako vjeruje, antikonkurentsko ponašanje najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, kao i udarac za evropsku komesarku za konkurenciju Margret Vestager (Margrethe) koja je godinama preduzimala agresivne mjere protiv najvećih tehnoloških platformi.

Gugl (Google) je uložio žalbu na tri antimonopolske odluke Vestager prema kojima treba da plati 8,2 milijarde eura, a Amazon na odluku da duguje Luksemburgu 250 miliona neplaćenih poreza.

Evropski regulatori su 2016. ocijenili da je Epl, čiji je evropska baza u Irskoj, nelegalnim dogovorima s vladom te zemlje izbjegao oporezivanje profita od prodaje svojih proizvoda u EU. Eplova centrala u Irskoj je tako, prema navodima regulatora, 2011. zabilježila evropski profit od 22 milijarde dolara, ali je samo 57 miliona dolara od te sume smatrano oporezivim.

Vlasti EU smatraju da je riječ o nelegalnim podsticajima koji nisu dostupni Eplovim konkurentima i naložile su Irskoj da naplati Eplu 10 godina neplaćenih poreza u vrednosti od 13 milijardi eura, što je oko 14,9 milijardi američkih dolara po sadašnjem kursu.

Epl i Irska su se žalili na odluku, navodeći da je sve bilo u saglasnosti s poreskim zakonima. Dok je američka kompanija tvrdila da su poreske stope koje su naveli evropski regulatori "potpuno izmišljeni brojevi", Irska tvrdi da je žalba odbrana njene nezavisnosti. Žalba je, kako ističe Njujork tajms, stavila Irsku u neobičnu poziciju da se protivi ubiranju milijardi dolara poreza kada se njena vlada suočava s budžetskim deficitom, kao posledicom vanrednih troškova zbog pandemije COVID-19.

EU odbija da prizna poraz i Evropska komisija insistira da će nastaviti da radi na slučaju uprkos odluci suda u Luksemburgu, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times), ali i ukazuje na upozorenja da nema jednostavnih opcija za Brisel poslije poraza na sudu.

Brisel se dugo muči da među članicama uspostavi veću harmonizaciju režima korporativnih poreza s obzirom na insistiranje članica na jednoglasnom odlučivanju u toj oblasti, dok istovremeno raste nezadovoljstvo javnosti malim sumama koje za poreze plaćaju velike kompanije, s posebnim fokusom na multinacionalne tehnološke gigante, navodi list, dodajući da neke procjene sugerišu da EU gubi više od 35 milijardi dolara usljed neplaćanja korporativnih poreza.

Evropska komisija treba da odluči da li da uloži žalbu vrhovnoj sudskoj instanci u EU, Evropskom sudu pravde, ali, kako ukazuje britanski list, pravni stručnjaci upozoravaju da će se suočiti s teškom bitkom, budući da je presuda Opšteg suda pažljivo osmišljena u skladu s presedanima Suda pravde koji teret dokazivanja sve više stavljaju na Komisiju.

Komisija takođe ispituje druge pravne mogućnosti i potvrdila je da će razmotriti Član 116 Ugovora o EU da se suprotstavi poreskim aranžmanima kao "deformaciji" jedinstvenog tržišta. To će, ističe Fajnenšl tajms, otvoriti put da budu uvedeni zakoni za ispravljanje spornih poreskih shema prema procedurama koje pojedinačnim članicama ne daju pravo veta, ali diplomate upozoravaju da će ova alternativna ruta vjerovatno naići na ozbiljan otpor članica koje imaju povoljne korporativne poreske sheme.

EU je najavila i da će uvesti svoje poreze za velike tehnološke kompanije ako propadnu međunarodni pregovori po tom pitanju. S druge strane, kako ukazuje list, članice Unije su zabrinute da bi to moglo podstaći trgovinski rat sa SAD.

Opasnost od novih trvenja u podeljenoj EU

Odluka suda o Eplu bi mogla uvući EU u borbu oko nacionalnih suvereniteta pošto je Komisija zapretila merom kojom bi mogla da pređe preko nacionalnih veta da bi suzbila niske poreze u nekim zemljama, ocenjuje Tajms (The Times).

Irska vlada je uložila žalbu na odluku Evropske komisije pošto bi, iako naplata poreza može pomoći rešavanju budžetskog deficita, time bio ugrožen irski režim niskih korporativnih poreza koji je privukao 250.000 multinacionalnih kompanija da tamo postave svoje centrale, objašnjava londonski list.

Planom Evropske komisije da preko dosad neiskorišćene klauzule Člana 116 stavi van zakona specijalne korporativne poreske sheme, ukazuje Tajms, oštro će se usprotiviti zemlje poput Irske, s rizikom od velikih podela među evropskim državama u vreme kada su evropske vlade već podeljene.

Epl je pozdravio presudu kao podršku međunarodnim poreskim pravilima prema kojima plaća poreze u SAD umesto u evropskim zemljama gde je prihod zarađen. "U slučaju se ne radi o tome koliko plaćamo porez, već gde treba da plaćamo porez", navela je kompanije.

Poništenu odluku Komisije, direktor Epla Tim Kuk (Cook) ranije je opisao kao "potpuno političko đubre" ukorenjeno u antiamerikanizmu, dok je predsednik SAD Donald Tramp (Trump) naveo taj slučaj, zajedno s dugim istragama protiv američkih tehnoloških džinova, kao dokaz da "Vestager mrzi SAD možda više od bilo koje osobe koju sam sreo".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније