Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

16. 07. 2020. 18:12   >>  18:09

KASTEKS NAJAVIO

Borba protiv islamizma jedan od prioriteta nove vlade

Novi francuski premijer Žan Kasteks izjavio je da će borba protiv islamizma biti jedan od prioriteta njegove vlade, prenijeli su danas francuski mediji.

"Borba protiv radikalnog islamizma u raznim oblicima ostaje jedna od naših najvećih zabrinutosti", rekao je Kasteks u svom političkom govoru u parlamentu tokom kojeg je predstavio glavne smjernice rada buduće vlade.

Kasteks, imenovan za premijera 3. jula, najavio je nacrt zakon protiv separatizma i dodao da će tekst na jesen biti predstavljen javnosti, a cilj zakona je izbjegavanje da se određene grupe zatvore oko etničke ili vjerske pripadnosti.

"Republika predstavlja sekularnost kao kardinalnu vrijednost, kao baza za koheziju društva. Nijedna religija, nijedna struja razmišljanja, nijedna organizovana grupa ne može da prisvoji javni prostor i da ugrožava zakone Republike", rekao je francuski premijer.

Kasteks je o bezbjednosti rekao da će država imati "čvrst odgovor" na "ekstremno nasilne manjinske grupacije" koje narušavaju javni red i mir i da će se boriti protiv delikvencije.

Premijer Francuske je rekao da će naredne godine inicirati na lokalnom nivou rad sudija sa misijom da se bore protiv svakodnevne delikvencije i prestupništva.

"U mnogim mjestima su sitni prestupi, neljubaznost, etiketiranje, vrijeđanje, sitni šverc, toliko razvijeni da ugrožavaju svakodnevni život građana. To se dešava zbog nedostatka pravosudnog odogovora", rekao je Kasteks, inače malo poznat široj javnosti do svog imenovanja za premijera.

Kasteks (55), lokalni je zvaničnik i član kabineta francuskog predsjednika Emanuela Makrona. U Francuskoj je poznat kao koordinator ublažavanja mjera karantina uvedenih zbog korona virusa. Inače, je gradonačelnik Prada, grada na jugu zemlje u pirinejskoj oblasti.

U francuskim medijima i na društvenim mrežama pojavljuju se komentari, a ponekad i ismijavanje na račun Kasteksovog regionalnog akcenta.

List Nuvel observater prenio je da su ti komentari očekivani, jer je javnost navikla da na ključnim političkim mjestima, zvaničnici govore "pariski francuski", a ne "regionalni francuski".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније