Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.B. ]

08. 07. 2020. 10:48   >>  10:47

VAŠINGTON NAJAVIO

SAD spremne da obnove pregovore sa S. Korejom

Izaslanik predsjednika Donalda Trampa za Sjevernu Koreju izjavio je danas da je američka administracija spremna da obnovi nuklearne pregovore uprkos insistiranju Pjongjanga da nema namjeru da razgovara sa Vašingtonom.

Zamjenik državnog sekretara SAD Stiven Bigan, razgovarao je s novinarima poslije sastanaka s južnokorejskim zvaničnicima u Seulu, u kojima je potvrđena zajednička riješenost o diplomatskom pristupu u rješavanju nuklearnog spora sa Sjevernom Korejom, ali su izbjegli konkretne odgovore o čemu su razgovarali.

Sastanci su uslijedili nekoliko sati poslije izvještaja državnih medija Sjeverne Koreje o posjeti lidera Kim Džong Una mauzoleju u Pjongjangu kako bi odao počast svom pokojnom dedi i osnivaču države Kim Il Sungu na godišnjicu njegove smrti.

Sjevernokorejska centralna novinska agencija (KCNA) nije navela bilo kakav komentar Kin Džong Una o pregovorima sa SAD, koji su prekinuti u februaru prošle godine, jer su Amerikanci odbacili sjevernokorejski zahtjev za ukidanje većeg dijela sankcija u zamjenu za djelimično smanjenje nuklearnog arsenala Pjongjanga.

Poslije razgovora s južnokorejskim nuklearnim izaslanikom Li Do-Hunom, Bigan je rekao da je Vašington spreman da nastavi dijalog sa Sjevernom Korejom kad god Kim odabere ovlaščenog predstavnika za pregovore o ključnim pitanjima.

"Kad predsjednik Kim imenuje predstavnika koji je spreman i ovlašćen da pregovara o ovim pitanjima, mi ćemo biti spremni", rekao je Bigan.

Očekuje se da će Bigan, koji se juče sastao i s južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Kangom Kjungom, razgovarati i sa najbližim saradnicima južnokorejskog predsjednika prje nego što u četvrtak otputuje u Japan.

Prije nekoliko dana, zamjenica ministra spoljnih poslova Čo Son Hui, koju je Bigan prethodno označio kao potencijalnog sagovornika za nastavak pregovora, navela je u saopštenju da Sjeverna Koreja neće nastaviti pregovore, ukoliko Vašington ne odbaci "neprijateljsku" politiku prema Pjongjangu.

Tramp i lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un sastali su se triput otkako su počeli nuklearnu diplomatiju 2018, ali pregovori su prekinuti u februaru prošle godine poslije sastanka u Vijetnamu, jer su Amerikanci odbacili sjevernokorejski zahtjev za ukidanje većeg dijela sankcija u zamjenu za djelimično smanjenje nuklearnog arsenala Pjongjanga.

Potom je Kim je u ovu godinu ušao s obećanjem da će ojačati nuklearnu silu Sjeverne Koreje radi odvraćanja "gangsterskih" sankcija i pritiska SAD, a uslijedile su izjave da više neće biti bilateralnih sastanaka na vrhu "kojima bi se Tramp mogao hvaliti", osim ako ne da nešto krupno zauzvrat.

Neki analitičari smatraju da će Sjeverna Koreja izbjegavati pregovore sa SAD bar do tamošnjih predsjedničkih izbora u novembru, nadajući se promijeni vlasti u Vašingtonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније