Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: R.B. ]

07. 07. 2020. 12:04 >> 12:02

EKONOMSKA PROGNOZA

Još dublja i neujednačenija recesija

Ekonomija Evropske unije (EU) pretrpjeće duboku recesiju ove godine zbog padnemije koronavorusa, uprkos brzoj i sveobuhvatnoj politici odgovora na nivou EU i zemalja članica, navodi se u ljetnjim ekonomskim prognozama za 2020.

Ukidanje mjera zatvaranja događa se sporije nego što je to bilo predviđeno tokom proljećnih prognoza, tako da će, kako navode u Evropskoj komsiji (EK), uticaj na ekonomiju biti mnogo veći nego što se predviđalo.

U ljetnjim ekonomskim prognozama 2020. predviđa se da će ekonomija euro zone pasti 8,7% tokom 2020, i rasti 6,1% u 2021. Ekonomija EU u ovoj godini zabilježiće pad od 8,3 odsto, dok će u narednoj rasti 5,8 procenata.

Izvršni potpredsjednik za oblast „Ekonomija u službi građana“ Valdis Dombrovskis, kazao je da je uticaj zatvaranja ozbiljniji nego što se to prvobitno očekivalo.

“Nastavljamo da plovimo u uzburkanim vodama, i suočavamo se sa mnogim rizicima, uključujući još jedan veliki talas infekcija. Ova predviđanja su moćna ilustracija zbog čega nam je potreban dogovor o ambicioznom planu oporavka, kako bi se pomoglo ekonomiji”, kazao je Dombrovskis.

On ističe da se ove i naredne godine može očekivati rast, ali da je potrebno biti oprezan kada je riječ o različitom tempu oporavka.

“Potrebno nastaviti zaštitu radnika i preduzeća i koordinirati politike na EU nivou, kako bi izašli jači i ujedinijeni”, naglašava Dombrovskis.

Koronavirus je odnio više od pola miliona života širom svijeta, a taj broj i dalje svakodnevno raste, u nekim djelovima alarmantnom stopom, kazao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đenliloni (Gentiloni).

“Ove prognoze pokazuju devastirajuće uticaje pandemije. Odgovor širom Evrope pomogao je da se ublaži udar na naše građane, ali i dalje postoje brojne ralike, nejednakosti i neizvjesnosti“, kaže Đentiloni.

Zato je, kako naglašava, važno postići brz dogovor o planu oporavka, koji je predložila Komisija kako bi se „ubrizgalo novo povjerenje i nove finansije u naše ekonomije u kritično vrijeme“.

Evropska komsija u proljećnjim prognozama predvidjela je pad od 7,7 odsto u eurozoni i 7,4 odsto na nivou EU. Kada je riječ o ekonomskom rastu, i on će biti manji nego što je to bilo projektovano u proljeće.

Očekuje se da će se privredni oporavak ubrzati u drugoj polovini 2020.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније