Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

03. 07. 2020. 12:06   >>  12:16

U ER FRANSU

Zbog krize otpuštaju 1.022 ljudi

Er Frans se priprema da ugasi 1.022 radna mjesta u svojoj niskotarifnoj avio-kompaniji "HOP!" kako bi se izborio sa uticajem korona-krize.

Ovo je danas izjavio predstavnik sindikata CGT Žoel Rondel, prenosi Rojters.

Britanska agencija dodaje da menadžment Er Fransa ima sastanak sa sindikatima kako bi razgovarali o planovima za restrukturiranje i otpuštanjima.

Američka agencija AP javlja takođe da se održava sastanak uprave Er Fransa i predstavnika sindikata, te da su aktivisti ultraljevičarskog sindikata CGT protestovali u bazi kompanije na pariskom aerodromu Šarl de Gol, pošto su razgovori počeli.

Sindikalci su posebno ogorčeni što francuska vlada nije insistirala na tome da Er Frans zaštiti radna mjesta kada su kompaniji odobrili u maju 7,0 milijardi eura (8,0 milijardi dolara) državne pomoći, napominje AP.

Radnička udruženja upozoravaju da će se talas ukidanja radnih mjesta proširiti na čitavu francusku ekonomiju.

Francuski mediji izvještavaju da nacionalna avio-kompanija želi da smanji 7.500 radnih mjesta, prvenstveno putem dobrovoljnih odlazaka.

Procjenjuje se da će avio-prevoznici u cijelom svijetu ove godine izgubiti 84 milijarde dolara, i da će im prihodi biti prepolovljeni. Neke kompanije su već podnijele zahtjev za bankrot ili su zatražile državnu pomoć kako bi preživele, posljedice nedavne obustave svojih aktivnosti, a zvaničnici predviđaju da će vazduhoplovnoj industriji biti potrebne godine da se oporavi.

Državna pomoć od 7,0 milijardi eura za Er Frans je u obliku zajmova i garancija za kredite, i dio je šireg državnog spasilačkog plana od 15 milijardi eura za vazduhoplovni sektor.

Sastanak menadžmenta Er Fransa sa sindikatom dolazi samo par dana nakon što je evropski proizvođač aviona Erbas, čije je sjedište u Francuskoj, najavio ukidanje 15.000 radnih mjesta kako bi kompaniji obezbijedio budućnost, podsjeća AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније